Шолц се срамува от вълната на антисемитизъм в Германия

OFFNews 09 ноември 2023 в 17:34 1349 0

Възпоменателна церемония по повод 85-годишнината от Кристалната нощ

Снимка BTA/AP

Германският канцлер Олаф Шолц в синагогата "Бет Цион" в Берлин

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че "се срамува и се възмущава" от вълната от антисемитски прояви в Германия. Той предупреди, че Берлин няма да толерира омраза към евреите, предаде Ройтерс. 

Изявлението на Шолц дойде в контекста на днешната 85-годишнина от погромите на нацистите над евреите, останали в историята като Кристалната нощ. Канцлерът държа реч на възпоменателна церемония в берлинската синагога "Бет Цион" пред еврейски лидери. "Бет Цион" е сред хилядата синагоги на територията на Германия и Австрия, които са били повредени или разрушени от нацистите по време на Кристалната нощ (Кристалнахт) на 9 ноември 1938 г.

Най-малко 91 евреи са убити, около 7500 еврейски магазина - опустошени, а близо 30 000 мъже и момчета от еврейски произход са арестувани по време на нападенията, предшестващи Холокоста, когато смъртта си намират над шест милиона души.

Еврейският молитвен дом, в който говори Шолц, беше атакуван с "коктейли Молотов" при серия от антисемитски прояви след нападението на терористичната групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и последвалата израелска офанзива срещу Ивицата Газа.

В седмицата след атаката на "Хамас" германската асоциация на Центровете за изследване и информация за антисемитизма RIAS съобщи за 202 антисемитски прояви в Германия. Това е около 240-процентно увеличение на антисемитските актове в сравнение с изминалата година. Полицията информира, че през същия период са атакувани и джамии, като в осем от тях са били доставени пакети с накъсани страници от Корана, смесени с фекалии.

"Всяка форма на антисемитизъм е отрова за нашето общество", заяви Шолц, който носеше традиционната еврейска шапка кипа, както повелява присъствието на мъже в синагогата.

По-чести прояви на антисемитизъм се наблюдават в целия свят след началото на войната между Израел и "Хамас". В Германия те са причина за вътрешни терзания у политиците, защото страната се гордееше, че не е забравила тъмното си минало и историческия си дълг да се бори с омразата срещу евреите, посочва Ройтерс.

Миналата седмица бе разпространено десетминутно видео, в което министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек изразява безпокойството си от надигащата се вълна на антисемитизъм. В него той предупреди германските граждани, че за всяка проява на антисемитизъм ще носят съдебна отговорност, а всеки чужденец рискува да му бъде отнет статутът на пребиваване.

"Всъщност новите разпоредби за получаване на германско гражданство са категорични, че никой антисемит не може да бъде гражданин на страната", уточни канцлерът Шолц днес.

Той отбеляза, че е особено важно на нацията да бъде напомняно, че носи историческа отговорност за Холокоста, тъй като поколенията, които са го преживели лично, вече не са сред нас, за да споделят своите спомени от първа ръка. Шолц добави, че миналото става още по-значимо предвид факта, че в момента в Германия се стичат имигранти и много от тях или не са учили за Холокоста в родните си страни, или събитията са им били представяни по различен начин. Той посочи, че "Никога повече" значи и приятелство с Израел.

"В същото време ние не трябва да бъдем подвеждани от онези, които сега виждат възможност да отрекат правото на над 5 милиона мюсюлмани да бъдат част от нашето общество", каза още германският канцлер. 

"Израел има правото да се защитава срещу варварския терор на "Хамас", подчерта Олаф Шолц, потвърждавайки ангажираността на неговото правителство с освобождаването на държаните от радикалната ислямистка групировка заложници в ивицата Газа.

Еврейската култура процъфтява в Берлин преди нацистите да дойдат на власт, припомня Ройтерс. По това време германската столица е един от десетте най-големи еврейски центрове в света, а много от водещите учени в страната са берлински евреи. Преди Адолф Хитлер да вземе властта в Берлин има 160 000 евреи, докато през 1945 г., в края на Втората световна война, те са едва 1400. Другите или са избягали, или са загинали в лагерите на смъртта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика