Силна експлозия край авиобаза Гвардейское в Крим, през деня там беше самолет на ФСБ

OFFNews 29 март 2023 в 20:44 11174 3

Снимка Telegram / Rybar

По права линия от полигона край Одеса до мястото на взрива са 315 километра, а атаката показва на руснаците, че Крим не е защитен. ВСУ засега си калибрира ударите.

Силна експлозия в района на село Гвардейское в окупирания от Русия Крим стресна обитателите на съседните населени места, а в кримските канали в социалните мрежи се появиха видеоклипове на момента на взрива с различни ракурси. В Гвардейско е разположена бивша авиобаза на украинската армия, сега на Въоръжените сили на Русия, откъдето излита голяма част от самолетите, нанасящи въздушни удари срещу Украйна.

В Джанкой и в Гвардейское се намират двете най-важни руски военни летища в Крим. Гвардейское е база, в която са разположени бомбардировачите Су-24М и щурмовите самолети Су-25, участващи във войната срещу Украйна.

Назначеният от Русия ръководител на селсъвета в Гвардейское Игор Чичкин в разговор с РИА Новости казал, че може да е сработила ПВО. „Имаше взрив, струва ми се, че беше ПВО. Не видях дим“, казва Чичкин.

Малко по-късно експлозията беше потвърдена от ръководителя на Крим Сергей Аксьонов, който каза, че в Симферополска област е бил свален дрон. „Падна в полето, жертви и разрушения няма“, написа той. 

Появи се и версията на Rybar

Според аналитичния проруски телеграм канал Rybar ВСУ са се опитали да нанесат удар по въздушната база на Военно-космическите войни на Русия с помощта на оперативно-тактически ракетен комплекс (ОТРК) „Гром-2“ разположен в полигона „Алибей/Тузла“ в Одеска област. По права линия разстоянието от полигона до мястото на взрива е 315 километра. Снарядът е паднал в близост до базата, без да засегне ифраструктурата, на мястото на взрива се е образувала голяма яма.

На 21 март Rybar предупреди, че ВСУ се готвят за атаки и диверсии в Крим, в това число с комплекси украинско производство. Ако версията за ОТРК „Гром-2“ се потвърди, макар че образуваната яма е твърде голяма, неточността на попадението би свидетелствало за наличието на проблеми с навигацията или със задаването на целите в най-новите украински комплекси. С такива атаки, според руските аналитици, ВСУ „прострелват“ „Гром-2“, оценяват резултатите и коригират появилите се дефекти и отклонения. "Всеки следващ удар (последният беше на 4 март) ще бъде все по-точен от предишния. И трябва да сме готови, че на въоръжение във ВСУ ще се появи далекобоен ОТРК", казва Rybar.

В Украйна, според открити източници, са произведени две единици ОТРК "Гром-2" - едната е продадена на Саудитска Арабия, другата е на въоръжение във ВСУ. Далекобойността на саудитската е 280 километра, докато "Гром-2" за "вътрешния пазар" може да поразява цели на разстояние до 500 километра.


Оперативно-тактически ракетен комплекс "Гром-2" с който ВСУ са стреляли по Крим, според Rybar

Любопитно е, че по-рано днес според справка в сайта за проследяване на полети и самолети Flightradar24 в базата в Гвардейское долетя и след известен престой се върна обратно в Москва самолет Ан-148 с регистрационен номер RA-61716, който се използва от шефа на ФСБ генерал Александър Бортников и висшето ръководство на службата. През 2016 година машината кацна и в Киев при обмена на руските агенти на ГРУ Евгений Ерофеев и Александър Александров за украинския военен летец Надежда Савченко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

3

Diogen

29.03 2023 в 21:43

Украйна вече разполага с дронове, които имат обсег от 3000 км. Освен Крим може да има гърмящи изненади дори в самото леговище на хиената Путлер - Москва. Най-вероятно през първите дни на април украинската армия ще започне оганзива, в която ще бъдат включени всички нови оръжия, получени от НАТО. Рашистите да подготвят по-голям транш от ковчези.

615

2

швейк

29.03 2023 в 21:10

тия не знаят с какво са ги думнали, но врякат как го били свалили!?! гнусни блатни твари ... дано изчезнат от картата, заедно с цялата им кочина

-1750

1

ob1

29.03 2023 в 20:56

Да бе, вярваме, че няма жертви и разрушения. То и оня разправял, че нямало дим, но на клипа друго се вижда. Орките са напълнили гащите за пореден път.
Опа, чакай, някакъв оркски генерал беше откраднал гащите...