Словения изпраща армията да пази границата

OFFNews 21 октомври 2015 в 10:10 2959 0

Снимка Reuters

Словенският парламент е приел закон, даващ на армията повече възможност да помага с охраната на границата, съобщава Ройтерс.

Рано тази сутрин е било взето решение, което дава възможност на войници да поемат контрола над границата с Хърватия, когато няма налични полицаи на място. То идва вследствие на затварянето границата между Унгария и Хърватия.

Заради огромния наплив от мигранти армията се включи в охраната на границата в понеделник. По протежението ѝ са били изпратени 140 воиници, които да помагат на полицията.

От събота насам повече от 20 хиляди бежанци са влезли в Словения, опитвайки се да стигнат до Австрия. Поне 6 хиляди са прекарали последната нощ в страната.

Преди гласуването на закона премиерът на Словения Миро Церар е заявил пред репортери, че ще поиска от ЕС финансова помощ и полицейски подкрепления за справяне с бежанската ситуация.

Опозицията в страната настоява правителството да последва примера на Унгария и да издигне ограда на границата с Хърватия за да предотврати неконтролируемото навлизане на мигранти на територията й.

Представител на вътрешното министерство на страната не изключи възможността това да се случи, ако потока не мигранти се увеличи.

Опитът на Словения да задържи наплива от бежанци след като Унгария затвори границата си с Хърватия в петък предизвика верижна реакция на Балканите, оставяйки хиляди хора да чакат по границите.

В момента поне 12 хиляди мигранти се намират в Сърбия, а около 6 хиляди са влезли в Австрия от Словения вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови