Спасиха 130 кита, заседнали на плажа в Западна Австралия

OFFNews 25 април 2024 в 13:35 1570 0

китове

Снимка АП

Драматичната операция за спасяването на живота на над 100 кита завърши с частичен успех днес в Западна Австралия, след като хора на службата за защита на дивата природа успяха да върнат в морето повечето от изхвърлените на брега животни, съобщи Си Ен Ен.

Спасителните екипи се втурнаха към плажа, разположен в крайбрежния град Дънсбъро, южно от Пърт, за да се погрижат за китовете.

Председателят на групата за морски изследвания "Географ" Йън Уиз определи гледката като потресаваща. 

"Можете да видите колко плътно един до друг са били китовете. И преди съм се справял с изхвърлянето на китове на брега, но никога бедствието не е било в такива размери", казва Уиз.

Общо 130 кита от 160 бозайници са били върнати в морето по данни на отдела на Службата за паркове и диви животни на Западна Австралия (DPAW). Най-малко 28 обаче са загинали.

Китовете могат да излязат на брега отново, дори след като вече са били спасени. В резултат на това самолетите за наблюдение в района продължават да обхождат района.

"Засега те не са на плажа. Първоначалната ми реакция, когато видях стотици китове, струпани на плажа, беше просто парализиращо смайване. Крайният резултат обаче е добър - както често се случва при такива събития, възможно е да се спасят само няколко", обяснява Уиз.

Специалисти по поведението на животните и морски учени смятат, че преживяемостта на изхвърлените на брега китове е ниска и че животните "могат да оцелеят само около шест часа на сушата, преди състоянието им да се влоши".

Групи от местни жители и представители на службите за защита на дивата природа работят заедно, за да държат животните във водата. В сегашната мисия са се включили служители по дивата природа от DPAW, както и опитни ветеринарни лекари, които се опитват да спасят колкото се може повече китове. Бозайниците са изключително общителни, често се грижат един за друг, особено ако член на стадото им се разболее или е ранен.

"Когато са в морето, в дълбоките води, нищо не може да наруши процеса на грижа, но ако ранен кит се окаже близо до брега, ще има много опасности (за останалите), които ще се появят и ще застанат на пътя... ехолокацията не работи правилно и преди да се усетите, имате цяло семейство (на брега)", казва Уиз.

Той посочи новородено, което е забелязал сред заседналата група.

"Това беше малко бебе, което все още имаше гънки по тялото си и прикрепена пъпна връв. Това може да е или да не е било фактор, поради който тези животни са стигнали до точката на засядане", допълва той.

Миналата година повече от 50 кита загинаха при масово засядане в Шотландия. Същия месец служителите по опазване на дивата природа в Западна Австралия заявиха, че е трябвало да вземат трудното решение за евтаназиране на десетки заседнали дългоопашати китове, след като трескавите им спасителни усилия за връщането им във водата не са дали резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки