Специална служба ''Китайски дом'' ще координира политиката на САЩ спрямо Китай

OFFNews 18 декември 2022 в 10:30 1252 0

Снимка bulgaria-embassy.org

Администрацията на президента Джо Байдън създаде Служба за координация на политиката спрямо Китай с цел да бъде преодоляна съществуващата бюрокрация и да се реагира по-бързо на множеството "китайски предизвикателства" във всички области - от търговията до военната мощ, предаде БНР.

Неофициалното название на службата е "Китайски дом" и тя се създава с цел да се засили дипломатическата тежест на Вашингтон в съперничество му с Пекин. Това всъщност ще бъде отдел от около 60-70 души към Държавния департамент, в който ще работят специалисти по Китай, експерти по международна сигурност, икономика, технологии, дипломация и стратегически комуникации.

В "Китайски дом" ще има три основни екипа: един, фокусиран върху двустранните въпроси, друг проследяващ стратегическите комуникации и „глобален“, който ще се фокусира върху китайската дейност извън Китай.

Бивши служители на Държавния департамент обаче, макар и подкрепящи необходимостта от по-големи ресурси, насочени към Китай, предупреждават, че Китайският дом може да създаде нова бюрокрация, която повече ще пречи, отколкото да подобри наблюдението и анализа на дейността на Пекин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша