Столтенберг: Доставката на изтребители за Украйна не е спешен въпрос

OFFNews 14 февруари 2023 в 10:55 3205 4

Столтенберг

Снимка БТА/АП

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за пореден път даде да се разбере, че алиансът не е склонен да достави изтребители на Украйна, като обяви, че това не е спешен въпрос. 

"Спешно е да се доставят бронирани машини, танкове и боеприпаси, както вече бе обещано. Важно е не само да се осигурят нови видове оръжие, но и да има поддръжка за вече изпратените", посочи Столтенберг преди началото на двудневното заседание на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

По думите му е необходимо страните от НАТО да повишат производството на боеприпаси, за да осигурят необходимите количества за украинските въоръжени сили, а и за да запълнят собствените си запаси.

"Нито НАТО, нито страните от алианса са част от конфликта в Украйна. Осигуряваме подкрепа за Украйна, която се самоотбранява, след като бе нападната от Русия. Украйна има право на самозащита, както предвижда Уставът на ООН. Видът на осигуряваната помощ зависи от развитието на войната. Не виждаме признаци руският президент Владимир Путин да се готви за мир, напротив - подготвят се още нападения. Затова е още по-важно страните от НАТО и партньорите на пакта да осигурят още повече подкрепа за Украйна", обобщи той.

Столтенберг допълни, че днес и утре военните министри ще обсъдят необходимостта от повишаване на инвестициите за отбрана и защитата на критичната инфраструктура.

По повод очакваното приемане на Швеция и Финландия в НАТО генералният секретар посочи, че въпросът не е в едновременното им присъединяване към алианса, а във възможно най-скорошното им приобщаване към военнополитическия съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

4

Име на профила

14.02 2023 в 15:10

Опорните точки ги спускат на вас - най-вееч на ордера с неговия копи пейст вечен. Ако си го видял другаде просто още някой е измислил този малоумен пример.

Откъде накъде Украйна е длъжна да отстъпва територия на страна-агресор? С терористи и побойници не се преговаря.

3767

3

Име на профила

14.02 2023 в 13:29

А искаш ли и Южна Добруджа да дадем на рашистите? Ей така, те не са я искали конкретно, но дето викаш мир да има.

То бива умопомраченост, ама вашето избива рибата...

2550

2

alfakentavur

14.02 2023 в 11:58

След една година "тридневна операция" и безпрецедентен позор на рашистката армия в цялата й военна история по не едно направления.

Трябва да не си с всичкия си, за да се изхвърлиш като ч**** на мокър пясък като ордьовъра.

606

1

order

14.02 2023 в 11:53

Каквито и колкото оръжия да получи Украйна пак ще загуби и то катастрофално, затова да дава тая капитулация, да изпълни всички искания на Русия и да подписва мир, че ще разпали трета световна и всички ще пострадаме заради глупостта на янки и пудели...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки