Светът и COVID-19: 3 321 402 заразени и 237 179 починали до момента

Турция бележи най-голям ръст от заразени извън Западна Европа и САЩ

OFFNews 01 май 2020 в 23:11 3128 2

3 321 402 са вече заразените от COVID-19 по света, 237 179 са починали, сочат данните на американския университет Джон Хопкинс. Жертвите с коронавирус в Европа вече са над 140 000, заразените са 1 495 293.

Във Франция още 218 души починаха за последните 24 часа от COVID-19, с което общият брой на жертвите стана 24 594 души. В болници са починали досега общо 15 369 души, а в старчески домове - 9225 души.

Общият брой на пациентите с коронавирус намаля от 26 283 до 25 887 за последното денонощие.

В Обединеното кралство за последните 24 часа бяха регистрирани още 739 случая на починали заразени с новия коронавирус. С това общият брой на жертвите възлиза на 27 510 души.

Правителството на страната беше критикувано, че късно е осъзнало мащабите на кризата и че не е прилагало достатъчно тестове за откриване на заразени. Днес обаче кабинетът се похвали, че е постигнал в последния момент целта за извършване на 100 000 диагностични теста на ден. Министърът на здравеопазването Мат Ханок каза, че са били извършени 122 347 теста в последния ден на април.

Първоначално правителството пазеше тестовете за най-сериозните случаи, като и за лекарите на първа линия въпреки препоръките на Световната здравна организация да се тестува възможно най-много хора. После правителството разшири процеса до ключови работници като полицаи и преподаватели, жители и служители на старчески домове, както и до хората над 65 години и работниците, които трябва да напуснат домовете си и които имат симптоми.

Самият премиер Борис Джонсън се зарази и после оздравя от болестта Covid-19, причинена от коронавируса.

В САЩ общо има 1,11  милиона случая на зараза с коронавируса и над 64 000 смъртни случая от Ковид-19. В американския щат Тексас от днес отвориха врати ресторантите и търговските центрове, въпреки че вчера в щата бяха регистрирани най-много смъртни случаи, причинени от Ковид-19.

Отварянето на търговските обекти е част от поетапен план на местните власти за излизане от изолацията. Съгласно плана всички магазини, ресторанти, киносалони, библиотеки и музеи могат да отворят врати, но ограничавайки клиентелата си до 25 процента от капацитета си.

При все това Тексас далеч не изпълнява критериите, които преди две седмици президентът Доналд Тръмп обяви за рестартиране на икономиката на страната щат по щат. Вчера в Тексас починаха 50 души от Ковид-19, а общо в щата има 800 смъртни случая. Вчера бяха регистрирани и 1000 нови случая на зараза. Така че облекчаването на мерките става след най-черния ден за щата.

Днес почти всеки бизнес в щата Джорджия също имаше разрешение да поднови работа след няколкоседмично преустановяване, предаде Ройтерс.

От днес право да отворят врати имат спортните зали, фризьорските салони и други бизнеси, свързани с услуги. В понеделник ще бъдат отворени театрите и ресторантите.

Жертвите на Ковид-19 в Джорджия са 1054 към вчерашна дата.

Броят на починалите от Ковид-19 в Португалия нарасна с 18 през последното денонощие и достигна 1007 души. Случаите на коронавирус са се увеличили с 306 - до 25 351. От началото на разпространението на коронавируса са оздравели над 1500 души. 

В Португалия действа режим на извънредно положение, който ще продължи до 3 май. Вчера премиерът Антониу Коша обяви, че от 4 май властите на страната постепенно ще започнат да облекчават ограничителните мерки, въведени заради пандемията. Планът на властите включва няколко етапа, като ситуацията ще се оценява на всеки 15 дни. Очаква се от понеделник да заработят неголемите магазини, фризьорските салони и книжарниците.

В разгара на мерките заради коронавируса няколкостотин души се събраха днес в редица португалски градове, за да отбележат 1 май. Участниците в проявите спазваха дистанция от три метра. В столицата Лисабон в проявата участваха 500 души.

Леко покачване има в броя на починалите заразени с новия коронавирус и на броя на новите случаи на зараза в Италия за последните 24 часа. Починалите за последното денонощие са 269 души, а вчера те бяха 285. Новите случаи на зараза за последното денонощие са 1965, а вчера те бяха 1872. Цялостният брой на случаите в Италия (включващ оздравелите, починалите и хората с активна зараза) възлиза на 207 428 души.

Фризьори и бръснари от Неапол организираха оригинален протест срещу решението на италианските власти фризьорските салони да не отварят врати през май заради епидемията от коронавируса. Фризьорите и бръснарите протестираха като подстригваха и бръснеха безплатно клиенти на площад Бовио в града. Протестът се състоя пред сградата на търговската камара. Фризьорите-демонстранти бяха с маски, ръкавици и дори предпазни шлемове. Техните клиенти също бяха с маски. Подстригването ставаше при спазване на физическата дистанция. Така фризьорите искаха да покажат на властите, че ако отворят салоните, няма да има риск за клиентите от зараза. Те настояват за незабавно отваряне и казват, че в противен случаи фризьорите ще почнат да работят нелегално и да обикалят домовете на хората, като това ще увеличи риска от зараза за техните клиенти.

Нови 84 жертви на Ковид-19 в Турция. Броят на заразените нарасна с 2188 за денонощие. Общият брой е 122 392 души, което е най-високата бройка извън Западна Европа и САЩ. Данните на здравното министерство сочат, че излекуваните пациенти са почти 54 000. Общият брой на жертвите доближи 3300. Днес в полунощ влезе в сила четвъртата поредна забрана за излизане на улицата в 31 големи града в страната.

Изключение беше, че до 14 часа магазините работеха и хората можеха да напазаруват продукти за времето до края на блокадата в полунощ срещу понеделник.

Всички свиждания в затворите бяха отложени до 15 май с цел заболяването да не се разпространява допълнително в местата за лишаване от свобода. До момента в турските затвори има поне 120 заразени, сочат данните на правосъдното министерство.

Тревога за истанбулчани буди фактът, че язовирите, от които градът черпи вода, са запълнени на около 70%, докато миналата година по това време нивата са били над 90 на сто. Опасенията на хората за хигиената водят до по-голямо потребление на вода.

В Гърция са регистрирани нови 21 случая на Ковид-19, общият брой на заразени е 2612. Няма нови жертви на болестта през последните 24 часа.

Ирландия върви към бавно отменяне на ограниченията, въведени заради новия коронавирус. Съгласно плана изолацията се удължава до 18 май. Изолацията в Ирландия влезе в сила на 28 март. В страната заразените са 21 000, а починалите заразени 1265. Училищата няма да отворят врати до края на настоящата учебна година, съобщи премиерът. Учениците ще могат да се върнат в класните стаи едва през септември. Същото е в сила и за университетите.

Но на хората над 70 години се разрешава напускане на домовете за разходка от вторник. Увеличава се разстоянието за спортуване навън. Досега то беше до 2 километра от дома, а сега е до 5 километра.
Икономиката на Ирландия ще поднови работа между 18 май и 10 август, като това ще стане на пет етапа. Всеки един етап ще зависи от това дали броят на новите случаи на зараза остава под контрол.

Потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия нараснаха с 475 през последното денонощие и достигнаха 39 791. Броят на смъртните случаи достигна 4893, след като 98 пациенти са починали през последните 24 часа.

Европейски лидери призоваха за 7,5 милиарда евро за финансиране на ваксина и лекарства срещу коронавируса

Германският канцлер Ангела Меркел и други лидери от ЕС написаха отворено писмо, в което призоваха за масово финансиране на разработването на ваксина и лекарства за новия коронавирус. Първоначалната цел е да се съберат 7,5 милиарда евро за изследване в областта на диагностиката, лечението и ваксините:

"Средствата, които ние ще мобилизираме, ще породят безпрецедентно глобално сътрудничество между учени и регулатори, индустрия и правителства, международни организации, фондации и представители на здравеопазването", се казва в писмото, подписано и от френския президент Еманюел Макрон, италианския премиер Джузепе Конте, норвежката премиерка Ерна Сулберг, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Средствата, които ще бъдат набрани чрез инициативата ще бъдат предоставени на утвърдени глобални здравни организации.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

2

tough

02.05 2020 в 14:31

Хаха, два знака наляво и ще получиш пpocтата сметка.

4005

1

AnderXale07

02.05 2020 в 13:16

При най - проста сметка излиза, че смъртността от този вирус е 0,07%. За това ли не спряха да ни говорят за трупове и чували два месеца и хиляди хора останаха без работа? За това ли бяха разрушени основите на демокрацията и беше извършен тих преврат в България и сега колят и бесят лица, за които не е гласувал никой, а парламентът беше закрит? Време е да се потърси сметка на отговорните и да се положат основите на един нов и по - честен свят!