Светът и Covid-19 днес: Италия с най-нисък брой жертви от март, Словакия въвежда 'интелигентна карантина'

OFFNews 16 май 2020 в 23:11 6895 0

Общият брой заразени с коронавирус в света достигна 4,6 млн. души, от тях оздравели са 1,67 млн., починали - 
310 хил.

Испания днес регистрира най-ниският брой жертви от средата на март насам - 102 починали за последното денонощие. Испанският премиер Педро Санчес заяви днес, че смята да продължи извънредното положение "с около месец", до края на поетапното вдигане на карантинните мерки в страната, предаде Франс прес. В обръщение по телевизията Санчес отново призова испанците да излизат от изолацията "с най-голяма предпазливост". "Вирусът не си е тръгнал и заплахата е реална", настоя той, като посочи, че без режима на изолация новият патоген би могъл да зарази 30 милиона души от 47-милионното население и да убие 300 000. Вече удължавано неведнъж, извънредното положение се очакваше да приключи на 24 май. Новото продължаване изглежда ще е последно; изолацията вероятно ще бъде окончателно прекратена в края на юни, каза премиерът. "Изключение правят областите, най-засегнати от епидемията и най-населените райони, които ще продължат да спазват правилата от фаза едно. Това са района на Мадрид и град Барселона и предградията му. Тези области ще останат във фаза нула до следващата седмица, но ще бъде позволено да отворят повечето магазини, културни обекти и развлекателни паркове."

Броят на новите смъртни случаи от епидемията от Covid-19 днес в Италия падна до 153 - най-ниския ръст за денонощие от 9 март - спрямо 242 предишния ден, съобщи Службата за гражданска защита. Новите инфекции са 875, спрямо 789 предишния ден. Общият брой на смъртните случаи от 21 февруари досега е 31 763 - третият най-голям брой след САЩ и Великобритания, а на потвърдените случаи - 224 760 - петият най-голям след САЩ, Испания, Великобритания и Русия. Активните случаи са намалели до 70 187 - спрямо 72 070 предишния ден. Днес 775 души са в интензивно отделение, спрямо 808 вчера - запазва се трайна тенденция за намаляване на броя. Броят на възстановилите се пациенти вече е 122 810, спрямо 120 205 преди ден. Броят на тестуваните вече е 1 900 000 души, спрямо 1 859 000 в четвъртък, при население около 60 милиона. В понеделник, 18 май, е планирано да отворят малки и големи магазини за нехранителни стоки, а също козметични и фризьорски салони, барове и ресторанти, за които първоначално бе обявено, че ще възобновят работа от 1 юни. Италия ще отвори от 3 юни границите си за туристи от Европейския съюз и ще премахне задължителната карантина за чуждестранни посетители.

Русия регистрира 9200 заразени с корнавирус за последните 24 часа. Още 119 души са починали, а 4940 души са изписани от болница. Общо от началото на епидемията са заразени 272 043 души, починали са 2537, а 63 166 са се излекували.

От 17-ти май Австрия отваря границите си към Чехия, Словакия и Унгария. От днес са отворени границите към други съседни държави - Германия, Лихтенщайн и Швейцария. Поредното охлабване на граничния трафик предвижда провеждането на спорадични проверки.

29 677 станаха заразените с коронавирус в Швеция. Броят им нарасна с 470 за денонощие. Жертвите на COVID-19 в страната станаха днес 3674, след като през последните 24 часа бяха регистрирани още 28. В клиники за интензивна терапия се лекуват 1833 души, сред които 1358 мъже. Властите заявяват, че епидемиологичната ситуация като цяло е стабилизирана. Базовото репродуктивно число - средният брой здрави хора, които заразява един вирусоносител, е малко под 1.

Влизащите от чужбина в Словакия, могат да избегнат 14-дневната карантина, ползвайки мобилно приложение. 
Гражданите, които си свалят доброволно приложението, ще могат да прекарат 14-дневния период у дома. "Интелигентната карантина" ще бъде предлагана като вариант от другата седмица и ще помогне за облекчаване на препълнените държавни центрове. Словакия е една от държавите с най-ниско разпространение на коронавируса в Европа. 

Турция очаква сезонът за вътрешни туристи да започне в края на май, докато в международен план - след средата на юни, като започва реализация на подробна програма за сертифициране на хотели заради епидемията от новия коронавирус. Първите чуждестранни туристически дестинации може да бъдат азиатските страни, включително Китай и Южна Корея. Вътрешните полети може да бъдат възобновени още в края на май, ако гражданите спазват стриктно мерките за санитарна безопасност и ако данните за разпространение на коронавируса продължат да се снижават.

В Китай съобщиха днес за осем потвърдени случая на Covid-19 за 15 май – с четири повече от предишния ден. Шест от 8-те установени случая са внесени, а два са вътрешно предадени в североизточната провинция Цзилин. Така общият брой на потвърдените случаи на заболяването в континентален Китай вече е 82 941. Жертвите на коронавируса са 4633.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови