Светът шокиран от оттеглянето на папата

11 февруари 2013 в 16:36 1942 0

Папа Бенедикт XVI Снимка: ЕРА/БГНЕС
Папа Бенедикт XVI Снимка: ЕРА/БГНЕС

Светът остана "шокиран" от новината за ненадейното оттегляне на папа Бенедикт XIV. Дори най-приближените до папата хора са възприели новината като "неочаквана". 

Италианският премиер Марио Монти обяви, че е изключително шокиран от новината. По думите му не е имало никакви знаци за решението му по време на скорошната среща между двамата. 

„За такова крайно рядко за световната история решение са необходими голямо мъжество и самоанализ. За нас, германците, папството има особено значение", посочи президентът на Германия Йоахим Гаук.

На страницата си във Фейсбук канцлерът на Германия Ангела Меркел написа, че гледа на решението на Бенедикт XVI с "дълбок респект". Пред медиите в Берлин пък Меркел коментира, че Бенедикт е и остава един от най-важните религиозни мислители на нашето време. 

Германското правителство изпитва огромно уважение към Светия отец за неговите постижения, за живота му, посветен на работа в името на Католическата църква, допълни говорителят на германския кабинет Щефен Зайберт

Френският президент Франсоа Оланд посочи, че Франция "приветства решението на папата", което заслужава уважение. 

Папа Бенедикт XVI ще липсва на милиони хора като духовен водач, каза британският премиер Дейвид Камерън. Папата работи неуморно за засилването на връзките между Великобритания и Светия престол, добави Камерън. 

Главата на Англиканската църква Джъстин Уелби заяви, че е силно натъжен от решението на Бенедикт XVI. С тъга, но и с разбиране приемам решението на папа Бенедикт XVI да се откаже от поста, на който служеше с голямо достойнство, прозорливост и смелост”, обясни той.

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди коментира, че дори най-приближените помощници на папата не са знаели, че Бенедикт планира оттегляне. Решението на папата изисква "голям кураж", обясни той.

Братът на Бенедикт XVI Георг Ратцингер заяви, че папата е бил посъветван от лекарите си да прекрати пътуванията и да обмисли възможността за оттегляне за няколко месеца.

Георг Ратцингер обясни също, че по-малкият му брат все по-често е изпитвал трудности при ходенето. "Годините му натежаха. На тази възраст брат ми иска време за повече почивка", заяви той.

Шведският теолог и свещеник Ханс Кунф, смятан за един от най-сериозните противници на Бенедикт, коментира, че постъпката на папата е доста "неразбираема по много причини".

В най-голямата католическа държава Бразилия също определиха новината за оттеглянето на папата като шокираща. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки