''Свобода на печата'': Полицията в Делхи обискира домовете на видни журналисти

OFFNews 03 октомври 2023 в 12:50 534 0

Журналисти

Снимка Pinterest

Полицията в Индия обискира домовете на няколко видни журналисти

Полицията в Индия обискира домовете на няколко видни журналисти и автори във връзка с разследване на финансирането на новинарски уебсайт NewsClick, съобщава Би Би Си. Иззети са мобилни телефони и лаптопи.

Разследва се дали NewsClick е получил незаконни средства от Китай, а критиците казват, че този ход е умишлена атака срещу свободата на печата.

Сред обискираните са редакторът на NewsClick Прабир Пуркаястха, журналистите Абхисар Шарма, Ауниндио Чакраварти и Бхаша Сингх, популярният сатирик Санджай Раджаура и историкът Сохаил Хашми. Някои от тях са отведени за разпит в полицейското управление.

Извършени са претърсвания и в офиса на сайта в Делхи, съобщи агенция ANI.

Полицията все още не е коментирала обиските, но Шарма потвърждава за тях в профила си в X (Twitter) и пише, че полицията е отнела телефона и лаптопа му.

Според съобщенията разследването се провежда във връзка със случай, регистриран срещу NewsClick през август след доклад на New York Times, в който се твърди, че уебсайтът е получил средства от американски милионер за разпространение на „китайска пропаганда“.

В доклада се твърди, че Невил Рой Сингам е работил в тясно сътрудничество с „медийната машина на китайското правителство“ и е използвал своята мрежа от групи с нестопанска цел и фиктивни компании, за да „финансира нейната пропаганда в световен мащаб“.

На 17 август беше регистрирано дело и полицията се позова на UAPA - драконовски закон за борба с тероризма, който прави почти невъзможно получаването на гаранция от уебсайта и неговите журналисти.

NewsClick отхвърля всички обвинения и ги определя като неверни.

Откакто премиерът Нарендра Моди е на власт от 2014 г., редица медии бяха разследвани от правителството за финансови измами, което поражда страхове за свободата на печата в най-голямата демокрация в света.

Репортери без граници постави Индия на 161-во място в класацията си за свобода на печата тази година. В него се казва, че ситуацията в страната се е влошила от „проблемна“ до „много лоша“ и се сравнява с Таджикистан (на 153-то място) и Турция (на 165-о място).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!