Сводка на войната, 13 юли 2023 г. Чиновници без айфон, спортисти сменят руската си националност

Александър Леви и Катрин Гишар 13 юли 2023 в 19:48 3365 3

Снимка Sibnet.Info

Русия насърчава потребителите патриоти, както и държавни чиновници да използват родни алтернативи на iPhone, като една от тях е представян смартфонът "Аврора".

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Ще бъде ли скоро унищоженото оборудване на НАТО изложено на показ по улиците на Москва? Идеята, издигната от депутат комунист, беше незабавно подкрепена от председателя на Държавната дума Вячеслав Володин. "Независимо дали става дума за танкове "Брадли" или "Леопард", мисля, че би било добра идея да помолим Министерството на отбраната да организира такава изложба на открито", заяви Владимир Исаков. Председателят на руския парламент добави, че намира за "особено интересно" предложението тези унищожени бронирани машини да бъдат разположени "в близост до посолствата на страните, които ги изпращат в Украйна". Той възложи на Комисията по отбрана на Думата да проучи въпроса за организирането на такива изложби съвместно с руското Министерство на отбраната.

Руска бомба на Змийския остров. Отбелязването на 500-годишнината от войната от украинския президент, който по този повод посети Змийския остров, явно не се хареса на руснаците, които тази сутрин хвърлиха на мястото фугасна авиационна бомба (ФАБ). Доколкото ни е известно, Змийският остров остава необитаем и на него няма военно присъствие. Тази бомбардировка може да бъде обяснена единствено с психологически мотиви, тъй като островът се е превърнал в символ на украинската военна съпротива. Оттук произлиза и известната фраза, произнесена от украински граничар към руските нашественици : "Руски кораб, иди н…й !"

На служителите на "Ростех" е забранено да използват iPhone. Използването на iPhone, както и на всяка друга американска технология, вече е забранено за професионални цели поради опасения от шпионаж. Забраната засяга около 600 000 служители на най-големия руски консорциум, специализиран в разработването, производството и износа на високотехнологични промишлени продукти за гражданския и военния сектор. Ростех е ръководен от един от близките приятели на Путин - Сергей Чемезов, който също е и бивш агент на КГБ. От 17 юли служителите в Министерството на промишлеността и търговията ще трябва да спрат да използват iPhone. В президентската администрация също е силно препоръчително да заменят своите iPhone със смартфони от други марки и с друга операционна система. През юни ФСБ заяви, че устройствата на Apple на няколко хиляди руски дипломати са били заразени със шпионски софтуер от американските разузнавателни служби.

Повече от 200 руски спортисти са сменили националността си от началото на войната. Според независимия руски онлайн вестник Холод, който разследва въпроса, реалният брой може да е много по-голям. Тази мярка вече е необходима, за да могат спортистите да продължат международната си кариера. През 2022-2023 г. вестникът е успял да идентифицира 204 спортисти, които сега играят под друга националност. От тях 141 са шахматисти. Една от най-талантливите шахматистки на страната например, световната шампионка Александра Костенюк, сега играе за Швейцария. Подобни случаи са регистрирани и в десетки други спортове, пише вестникът. Най-популярната националност е израелската (25 случая), следвана от сръбската (19), немската и френската (съответно 13 и 12); седем руски спортисти са избрали знамето на САЩ, а четирима в момента се състезават за Канада.

"Сагата" на руските генерали продължава. Бунтът на генерал Иван Попов, командир на 58-ма армия, вече е на първите страници на всички сериозни руски медии. Попов беше уволнен от поста си, след като се оплака на началниците си от условията, при които трябва да се сражават хората му, разположени повече от месец на фронтовата линия в Запорожие, Украйна. Това е двоен прецедент от началото на войната в Украйна : този път протестът идва от средите на армията и изглежда е подкрепен от редица политици, близки до властта, като например депутатите, които вместо да осъдят генерал Попов, разпространиха посланието. Освен това, по данни на The Wall Street Journal, след неуспешния опит за въоръжен бунт на Евгений Пригожин, силите за сигурност са арестували 13 високопоставени офицери, а 15 други са били отстранени или уволнени. Сред задържаните са генералите Сергей Суровикин, Андрей Юдин, Владимир Алексеев и Михаил Мизинцев. Към днешна дата съдбата на Сергей Суровикин остава неизвестна. Задържан ли е или уволнен от армията? "Той е в отпуск и не отговаря на телефона си", заяви Андрей Картаполов, ръководител на комисията по отбрана в Държавната дума.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

14.07 2023 в 14:42

Да збраняват и пак да забраняват, а и да пукнат, дано, мизерници...

2994

2

Гражданин

13.07 2023 в 23:25

Руска алтернатива на Айфон. Това е вицът на годината. След вицът от преди няколко години Йотафон. Ватниците обичат да настъпват една и съща мотика по няколко пъти!

345

1

Джендо Джедев

13.07 2023 в 20:32

"Ростех е ръководен от един от близките приятели на Путин - Сергей Чемезов, който също е и бивш агент на КГБ."

Путя вярно ги е наредил роднина, милиционер, роднина, милиционер... :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!