Цветнокожата Клеопатра на Netflix възмути Египет

OFFNews 20 април 2023 в 11:31 4062 8

Клеопатра

Снимка Netflix

Британската актриса мулатката Адел Джеймс в ролята на Клеопатра.

Сериалът на Netflix за Клеопатра с чернокожа актриса в главната роля предизвика бурно възмущение в Египет и обвинения, че създателите на лентата се опитват да пренапишат историята на страната, като свързват произхода ѝ с чернокожи африканци, съобщи Би Би Си.

Участниците във филмовия проект защитиха решението си с аргумента, че няма исторически консенсус за произхода на Клеопатра.

След като трейлърът на претендиращата за историческа точност поредица "Царица Клеопатра" беше пуснат в Египет миналата седмица, мнозина в страната се обявиха против него, а адвокат Махмуд Ал-Семари дори изпрати официално изявление до прокуратурата с искане достъпът на Netflix в Египет да бъде блокиран. Ал-Семари обвини компанията в нарушаване на медийните закони и насърчаване на афроцентризма, "включително лозунги и закани, целящи изопачаване и унищожаване на египетската идентичност".

Д-р Захи Хауас: Разкопките в Сакара разбулиха много мистерии

Известният археолог и бивш ръководител на египетското министерство на антиките Захи Хауас също се присъедини към гласа му срещу сериала. В интервю за в. "Ал-Масри ал-Йом" той нарече предположението, че Клеопатра може да е била с тъмна кожа, пълна неистина.

"Клеопатра е била от гръцки произход, което означава, че кожата ѝ е била светла, а не тъмна", каза Хавас и добави, че единствените тъмнокожи владетели на Египет са кушитските царе от 25-та династия от 747-656 г. пр. Христа.

"Netflix се опитва да всее смут и объркване, като разпространява невярна и объркваща информация, че тъмнокожи хора са били в началото на египетската цивилизация", заяви археологът и призова обществеността да протестира пред международната стрийминг платформа.

През май ще бъде пуснат четирисериен полудокументален филм за Клеопатра. Известната царица, управлявала Египет от 51 до 30 г. пр. н. е., е изиграна от британската актриса Адел Джеймс.

В трейлъра, пуснат на 12 април, се споменава, че Клеопатра е принадлежала към гръцката династия на Птолемеите. Но след това друг историк казва: "Спомням си, че баба ми казваше: Не ме интересува какво ти говорят в училище. Клеопатра е била тъмнокожа".

По-рано продуцентът Джада Пинкет Смит обясни, че е искала да разкаже историята на Клеопатра, защото "не виждаме и не чуваме често истории за тъмнокожи кралици".

След излизането на трейлъра и възмутената реакция към него, актрисата Адел Джеймс написа в профила си в Twitter: "Ако не харесвате актьорския състав, не гледайте сериала", придружавайки публикацията със скрийншот на обидните коментари, които е получила.

Клеопатра е родена в Александрия, Египет, през 69 г. пр. н. е. Тя е последната кралица от гръкоезичната династия, основана от Александър Велики, Птолемей I.

Тя наследява баща си Птолемей XII през 51 г. пр. н. е. и управлява до смъртта си през 30 г. пр. н. е. През последните години от управлението ѝ Египет е завладян от Рим, а самата Клеопатра се самоубива, за да избегне залавянето си.

Коя е била майката на Клеопатра не е напълно ясно: според една от теориите тя е незаконна дъщеря на Птолемей от една от наложниците му, която на свой ред теоретично би могла да бъде египтянка или тъмнокожа, родом от друга част на Африка.

През февруари свързаният с Netflix уебсайт Tudum съобщи, че създателите на филма са избрали мулатката Адел Джеймс за ролята на кралицата, за да отразят "вековния дебат за това към коя раса е принадлежала Клеопатра".

През 2020 г. съобщенията за друг филм за Клеопатра с участието на израелската актриса Гал Гадот, известна с ролята си на Жената чудо в едноименните филми на DC Comics, предизвикаха обществено възмущение. Тогава в социалните мрежи се разгоряха дебати дали Гадот би била подходяща за ролята на египетската царица, предвид това, че според някои цветът на кожата ѝ е твърде светъл.

Впоследствие Гадот коментира ситуацията така: "Опитахме се да намерим македонска актриса, която би била подходяща за ролята. Но тя не се появи, докато аз съм много ентусиазирана за Клеопатра".

"Знаете ли, всеки може да направи този филм - моля, направете го. Аз съм много заинтересована и затова ще направя своя", добави актрисата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

8

alfakentavur

23.04 2023 в 13:26

Сега ли се сетихте?
Вече има безброй подобния "изкривявания". Това е нищо в сравнение с всички холувудски филми с намесване на Скандинавката митология. Най-вече около Тор.
Там има и черни и азиятци и каквито се сетите. Не само там.

А помнители преди "100 години" мини сериала на Холмарк за Одисей? Там "нашият" Орфей (тракиец) беше черен.
Къде бяхте тогава? И ако сте приели това, защо чак сега коментирате?
А Дуейн Джонсън - Скалата да играе Херакъл?
Можеш ли без Гугъл и помощ от приятел да кажеш кой е Херакъл?

22548

7

dolivo

23.04 2023 в 10:57

Но! Witcher и Елфи черни - не, вече минава граница, ке се дармонтим!

22548

6

dolivo

23.04 2023 в 10:41

Ако си взимате истината за света от филмите били те индийски или американски, не дай си боже руски или български, си имате съвсееем друг проблем.

Разбирам египтяните, да не гледат филма и тва е, да го забранят в страната си, то пък така ще си гарантират увеличение на гледаемостта.

Ако вземе някой да направи филм за Мохамед с фокус на отношенията с млади младежи и момченца, познайте кой ще гледа дали е негър или педофил най-важното?

22548

5

dolivo

23.04 2023 в 10:38

Ми и аз се правя на дядо Коледа, както и на един приятел африканец бащата щото са християни.

А пък свети Никълъс бил бял.

Ко значение има.

Актьор може да е калпав и оранжев дори да е.

Ако претендират за кой знай каква историческа коректност на външния вид, да речем да я избелят малко с боя.

Нека пак да си играе , ако е добра актриса.

Пък ако щеш, не гледай. Нетфликс наливат в пробива на черни актьори, и пресъздават всякакви измислици.

Тряба да се погрижим Wikipedia и други източници на исторически факти за масите да са живи, за да коригират.


2000

4

Leshper

21.04 2023 в 14:00

Още преди години се беше пръкнала една "творба", в която Орфей беше негър... Модерни времена, пази Боже!

-240

3

редовно четящ

20.04 2023 в 12:52

Това е грубо изкривяване на историческите факти, египтяните са в правото си да съдят създателите на филмчето.

14469

2

случайно прочетох

20.04 2023 в 12:13

Според мен е важно да не е мъж, другото са подробности ;–)

И все пак актрисата е мулатка (при това хубава) и има компромис, не е негърка.

10298

1

AntiZ

20.04 2023 в 12:11

Нищо необичайно!Утре очакваме филм за Иисус Христос и Дева Мария с участието на Уил Смит и Виола Дейвис.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков