Тече битката за Азовстал - последното укритие на украинците в Мариупол (обновява се)

Русия им предлага да се предават до 16:00 ч. днес

OFFNews 19 април 2022 в 15:03 20593 7

Специални сили щурмуват завода за желязо и стомана "Азовстал" в Мариупол, където се намират последните укрития на украинските войски, съобщава официален представител на подкрепяните от Русия сепаратисти в източната част на Донбас, цитиран от Би Би Си.

Според украинската страна в завода укритие са намерили и много цивилни граждани.

Едуард Басурин, който представлява самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), казва пред телевизионния канал "Русия 24", че специално подбрани "щурмови групи" са подпомагани от руската авиация и артилерия. Басурин отрича съобщенията на украински официални лица, че много цивилни, включително деца, се крият в Азовстал - огромна индустриална зона в центъра на града.

Миналата седмица той заяви, че украинските войски трябва да бъдат "прокудени" от завода, което редица военни експерти в Украйна и на Запад определиха като прикрита заплаха за използване на химическо оръжие. По-късно украинските защитници заявиха, че руснаците са пуснали неизвестно "вещество" от безпилотен самолет - но това твърдение не беше независимо проверено, пише Би Би Си.

Мариупол - стратегическо пристанище на брега на Азовско море с население от над 400 000 души преди войната, е обсаден от руските войски от началото на март.

Днес руските военни отново предложиха на украинските формирования в Мариупол да се предадат, като са готови да обявят режим на затишие от 13:30 ч. московско време във вторник, предаде руската агенция "Интерфакс".

Ръководителят на руския Национален център за управление на отбраната Михаил Мизинцев заяви, че на украинските формирования в комбината "Азовстал" е предложено да прекратят всички военни действия и да сложат оръжие от 12:00 ч. във вторник.

Той отбеляза, че Руската федерация предлага такъв план "предвид катастрофалната ситуация в металургичния комбинат "Азовстал", а също така се ръководи от чисто хуманни принципи".

"На всички, които са сложили оръжие, е гарантирано запазването на живота им", подчерта Мизинцев, цитиран от "Интерфакс".

"За практическото изпълнение на мерките от поредната хуманитарна операция е предвиден следният алгоритъм на действие: от 13:00 ч. (московско време - еднакво с българското, б.р.) се установява непрекъсната връзка между руската и украинската страна за взаимен обмен на информация", каза той.

Мизинцев заяви, че от 13:30 ч. всички страни са предложили да обявят режим на тишина.

"Фактическото начало на "режима на мълчание" от двете страни се обозначава с издигането на знамена: от руска страна - червено, от украинска страна - бяло по целия периметър на Азовстал. Освен това фактът, че страните са готови да въведат режим на мълчание, се потвърждава по всички комуникационни канали", каза той.

Руските военни заявиха, че "напускането на всички украински въоръжени части и чуждестранни наемници без никакво оръжие и боеприпаси без изключение" може да се осъществи между 14:00 и 16:00 часа.

Мизинцев подчерта, че Руската федерация гарантира, че всеки предал се украински войник ще остане жив и ще спазва всички норми на Женевската конвенция за третиране на военнопленници.

По-рано във вторник Едуард Басурин, говорител на Народната милиция на Донецката народна република, заяви, че специални групи са предприели нападение срещу комбината "Азовстал". Според него жилищните квартали на града вече са под пълния контрол на силите на ДНР.

Междувременно чеченският лидер Рамзан Кадиров коментира, че руските войски ще освободят Мариупол "още днес". Би Би Си обобщава колко пъти Кадиров е говорил за „освобождаването“ на Мариупол:

В същото време украинската агенция "Униан" съобщава, че в завода се крият и много цивилни, а има опасения, че комплексът ще бъде сринат със земята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

15

Merc

19.04 2022 в 19:43

Зеро ,
добър опит да се опиташ да оргиналничиш.
Предполагам казаното от теб трябваше да звучи остроумно.
Уви , не ти се отдаде.
А и не само този път.... :)

210

12

Merc

19.04 2022 в 19:23

Тия които погребваха Украина преди 2 месеца са толкова зле , колкото тия , които погребват "Азов"от доста време насам. Или може би са едни и същи.
Със сигурност обаче всички те нямат никаква връзка с реалността.

210

10

Merc

19.04 2022 в 19:20

Хахахахаха !
А бе нещо не виждам на терен "безаналоговите" фейкове на кремълското недоразумение , с което плашеше Запада с мултфилмчета. Защо ли +

"Армата" нещо ?

Су 57 ?....

Крайсерът "Москва" и резилът около него го видяхме вече.

Слушам ви внимателно .

210

6

Merc

19.04 2022 в 18:29

Това го чуваме вече близо 2 месеца.
Орките изравниха града със земята , ама са се загрижили за цивилните. Ти да видиш.Още не могат да го превземат. А и скоро няма да могат , защото "Азов" ги прати при руцкий корабль.
Слава на Украина и "Азов" !
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки