Тръмп блокира зелените карти за 20 хил. души на месец

OFFNews 23 април 2020 в 08:41 2287 0

Американският президент Доналд Тръмп подписа указа за забрана на издаването на някои видове зелени карти. Мярката ще се прилага 60 дни и причината ѝ е пандемията от коронавирус (Covid-19) и опит властите да запазят работните места за американски граждани. Тя обаче съдържа редица изключения. Кои могат и кои не могат да заминат?

Получилите зелена карта най-вероято няма да могат да спонсорират тъй наречените си "разширени" семействата за постоянно пребиваване в САЩ. Президентът нарича това "верижна миграция". Но съпрузи и несемейни деца под 21 г. попадат сред изключенията.

Указът спира лотарията за зелена карта, което засяга около 50 хил. зелени карти годишно.

Но изключенията обхващат още стотици хиляди кандидати за зелена карта, които вече живеят и работят в САЩ, както и лекарите, медицинските сестри и други специалисти в здравеопазването, които искат да пристигнат в страната.

Няма забрана за стотиците хиляди временни визи за гости, които използват хора, които работят във ферми и квалифицирани работници по визовата програма H-1B.

Според вашингтонския Институт за миграционна политика заповедта на Тръмп повече от 20 хил. кандидати месечно няма да получат зелена карта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови