Тръмп наложи вето на резолюция, която му пречи да воюва срещу Иран

OFFNews 07 май 2020 в 08:09 2797 0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи вето на резолюция на Конгреса, целяща да ограничи възможностите му за военни действия срещу Иран, съобщават Ройтерс и CNN. 

Резолюцията е подкрепена и от републикански конгресмени. С нея се забранява на американския президент да използва военна сила за враждебни действия срещу Ислямската република или части от нейното правителство и армия без изричното разрешение на Конгреса.

Тя беше приета в средата на март в отговор на напрежението между САЩ и Иран, което достигна върхова точка на 3 януари, когато при нареден от Тръмп удар беше убит иранския генерал Касем Солеймани.

"Това беше обидна резолюция, внесена от демократите като част от тяхната стратегия да спечелят изборите на 3 ноември, като разделят Републиканската партия", заяви американският президент.

Демократите и някои републиканци изразиха опасения, че напрежението може да стигне до военна ескалация.

В момента представителите на Демократическата партия не разполагат с достатъчно гласове в Сената, за да преодолеят президентското вето.

Тръмп подчерта, че резолюцията се основава на неправилно разбиране на американските закони и "би нанесла значителни вреди на възможностите на президента да защитава САЩ, техните съюзници и партньори".

"Преди четири месеца предприех решителни действия за елиминирането на Касем Солеймани, докато той беше в Ирак. Иран отговори, като пусна поредица от ракети в нашите сили, разположени в Ирак. Никой не беше убит от тези атаки ", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови