Трима убити с дрон в Белгородска област, масиран обстрел на Донецк

OFFNews 23 август 2023 в 12:28 2566 0

Полицаи охраняват района в Москва, където дрон удари сграда.

Снимка БТА/АП

Полицаи охраняват района в Москва, където дрон удари сграда.

Трима цивилни са били убити при нападение с дрон в Белгородска област, съобщи днес губернаторът ѝ Вячеслав Гладков в Телеграм. По думите му те са били поразени в село, което се намира близо до границата с Украйна.

"Украинските въоръжени сили изстреляха взривно устройство с дрон, когато хората бяха на улицата" - пише той.

Украинската страна не е коментирала твърдението.

Става въпрос за село Лави, което се намира приблизително на 21.51 км северно от границата между Украйна и Русия.

150 нападения с дронове

През последните месеци нападенията с безпилотни самолети в двете воюващи страни се засилиха. Тази нощ украински дрон се заби в сграда в центъра на Москва. Атаката срещу руската столица от вторник срещу сряда е била шестата поредна чрез въздушни удари в региона, припомня АФП. Същевременно Би Би Си Verify проследява над 150 нападения с дрон на територията на Руската федерация и контролирана от нея територия, извършени от началото на 2023 г. Руски официални лица обвиняват Киев за последните атаки, но не е ясно кой е отговорен за тях. Въздушните атаки с дронове са съсредоточени в Брянска и Белгородска област в Русия, близо до границата с Украйна, както и в анексирания от Русия Крим.

Одеса

Днес новини дойдоха и от Одеска област. Украинските власти съобщиха, че пристанища са били повредени при руско нападение. Става въпрос за пристанищата на река Дунав, в южната част на Одеса, и атаки с дронове, уточнява Би Би Си. Според местните власти съоръжение за съхранение на зърно е било подпалено. Пожарът е бил овладян бързо. Пожарникари продължават да работят на мястото.

Атаката е продължила три часа - твърди областният управител Олех Кипер.

Украинските ВВС твърдят, че са унищожили 11 от 20-те дрона, които са били изстреляни от Руската федерация през нощта срещу сряда.

Дунавските пристанища Измаил и Рени се превърнаха в центрове за украинския износ на зърно от юли насам, когато Русия се оттегли от споразумението, което позволяваше доставките до международните пазари през Черно море.

Донецк

Донецк е подложен на тежък обстрел, информира канала Poddubni ZOV в Telegram. Украинските сили обстрелват едновременно няколко района. Центърът на града също е обстрелван. Снаряди се взривяват в дворовете на жилищни сгради и в близост до социални заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови