Турските лимони пробиха руската икономическа блокада в името на водката

OFFNews 05 декември 2015 в 18:34 7058 3

Турция ще продължи с износа си на лимони за Русия, тъй като те не влизат в списъка със стоки, които Москва забрани на Анкара да внася в страната, като отговор за сваления руски Су-24, предаде координаторът на сдружението на Средиземноморските износители Бюлент Аймен, цитиран от БГНЕС.

Според него основна причина за това е, че руснаците зимно време консумират цитрусите с водка. По официални данни през 2013 г. вносът на лимони в Русия от Турция е бил за 83 млн. долара, а през 2014 г. - за 78. От началото на годината досега са закупени лимони за 53,2 млн. долара.

Делът на вноса на турски лимони в Русия през 2013 г. възлиза на 62%, а за миналата - 68%, като за същия период делът на Аржентина е 12%, а на Южна Африка е 7%.

"Заради неблагоприятните климатични промени и сушата лимоните повишиха цената си на тези пазари, като в Русия увеличението достигна размер от 3 долара на 10 долара за килограм. Очевидно с цел да се предпази от нарастващата инфлация и поскъпващата цена, руското правителство е решило да извади лимоните от забранителния списък и това няма как да не направи впечатление.

Турция най-много пък се възползва от руските туристи, които в момента са окуражавани от Кремъл да не ходят там. Годишният износ на страната за Русия е общо 5,943 млрд. долара, в това число продукти от селското стопанство и животновъдството, текстил, автомобили и части, машини и оборудване, химическа продукция, облекла и конфекция, пластмасови и каучукови изделия. Всичко това е в ембарговия списък на Москва.

През 2014 г. турски компании инвестираха в Русия 3,9 млрд. долара в 47 проекта, а над 30 маркови производства отвориха около 700 свои магазини в страната. За 10-те месеца на 2015 г. турски бизнесмени са купили 18 000 жилища в руската страна, а съответно руснаци в Турция са вложили пари в 1750 вили и апартаменти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки