Турция се оттегли официално от Истанбулската конвенция

OFFNews 01 юли 2021 в 13:11 3023 0

Снимка pixabay

От днес Турция официално се оттегля от Истанбулската конвенция. Страната задейства решение, обявено от президента Реджеп Тайип Ердоган през март, предаде Ройтерс. 

В края на април Турция обнародва президентски указ за отказване от международния договор с официално име Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, считано от 1 юли. Ердоган определи стъпката като "напълно законна".

Още миналата година страната заговори за евентуален отказ от конвенцията. Турското правителство смята, че тя нанася вреда върху семейните и религиозните ценности и окуражава ЛГБТ общността.

Указът на Ердоган предизвика силно недоволство сред турците и западните съюзници на страната. Според критиците решението е още една крачка назад за Турция, която е кандидат за членство в ЕС от 1987 г. Тази седмица беше отхвърлена съдебната жалба за спиране на постановлението и недоволни граждани заявиха, че са готови да протестират. "Ще продължим своята борба", категорична е Джанан Гюллю, председателка на федерацията на организациите на жените в Турция. По думите й от март жените и другите уязвими групи в страната са по-малко склонни да търсят и получат помощ, а пандемията от COVID-19 е довела до финансови затруднения и до драстично увеличение на насилието над жените.

Страната няма официална статистика за убийствата на жени, но Турция - която подписа конвенцията през 2011 г. - отбеляза, че миналата година случаите са се увеличили, предаде БТА. По данни на Световната здравна организация 38% от жените в страната са обект на насилие от партньора си. В Европа този процент е 25.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки