Турция: Започва мащабна битка срещу Ислямска държава

OFFNews 05 август 2015 в 15:19 6454 8

Турският външен министър Мевлют Чавусооглу обяви, че ще започне "мащабна битка" с Ислямска държава с пристигането на самолети и дронове от САЩ.

Формално Турция одобри използването на авиобазите си от САЩ и самолетите на коалицията срещу ИД миналия месец, с което промени основно политиката си да не заема централна роля в битката срещу джихадистите в Северна Сирия.

"Като част от нашето споразумение със САЩ постигнахме напредък по отношение на отварянето на нашите бази, конкретно в Инджирлик", каза Чавусооглу пред TRT, имайки предвид авиобаза близо до южния град Адана.

"Виждаме, че скоро ще пристигнат американските самолети и безпилотни самолети и скоро заедно ще започнем мащабна битка срещу Ислямска държава", каза той в сряда, по време на пътуване до Малайзия.

Турция и САЩ разработиха планове да осигурят въздушна защита за група от обучени в САЩ сирийски бунтовници, които да прочистят ивицата в Северна Сирия по границата с Турция от бойци на Ислямска държава.

Но има и сериозни предизвикателства. Вашингтон обяви, че вече има индикации, че някои от обучените бунтовници са били заловени от бойци на "Ал Кайда" в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови