Убийството на Касем Солеймани: какво следва?

Фразата "Трета световна война" и името на Франц Фердинанд сред най-споменаваните в мрежата

OFFNews 03 януари 2020 в 19:49 11396 4

Убийството на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани окупира челните заглавия в световните медии. Генералът бе ликвидиран с дрон от САЩ в иракската столица Багдад. Последва яростен отговор от Иран, който се закани да отмъсти за покушението. Допълнителната ескалация на напрежението между САЩ и Иран предизвика вълна от споменаване на "Третата световна война в мрежите". Хаштагът WWIII (съкращение от World War III) стана най-популярният в Туитър. Наред с него се споменава и името на Франц Фердинанд - австро-унгарският престолонаследник, чието покушение води до серия от събития, стартирали Първата световна война.

Защо бе убит Солеймани и какво следва?

Убийството на иранеца - главнокомандващ на елитните части "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия, представлява драматична ескалация на тлеещия конфликт между САЩ и Иран, която може да има значими последствия, пише дипломатическият и военен анализатор на Би Би Си Джонатан Маркъс.

"Очаква се да последва отмъщение. Серия от действия и репресии може да доведе до приближаването на двете страни до пряк сблъсък. Бъдещето на Вашингтон в Ирак може да бъде поставено под въпрос. А стратегията на президента Тръмп за региона - ако има такава - ще бъде тествана както никога досега", добавя анализаторът.

Филип Гордън, координатор на Белия дом за Близкия изток и Персийския залив в администрацията на президента Обама, определя убийството на Солеймани като близко до „обявяване на война“ на Иран от американците.

Силите, които Солеймани командваше, са клонът на силите за сигурност на Иран, отговарящ за операциите в чужбина. От години, независимо дали е в Ливан, Ирак, Сирия или другаде, Солеймани е ключов подбудител за разширяване и разширяване на влиянието на Иран чрез планиране на атаки или укрепване на местните съюзници на Техеран, допълва Би Би Си.

"За Вашингтон той беше човек, изцапал ръцете си с американска кръв. Но в самия Иран е изключително популярен. На практика води борбата на Техеран срещу широката кампания за натиск и наложени от САЩ санкции.

Това, което е най-изненадващо, не е, че Солеймани е бил в полезрението на президента Тръмп, а защо САЩ трябва да го ударят сега", пише Маркъс.

Поредица ракетни атаки с срещу американските бази в Ирак бяха приписани на Техеран. В тях загина цивилен американец, работещ за армията като външен изпълнител. Без директен отговор от САЩ останаха по-ранни ирански операции - срещу танкери в Персийския залив; свалянето на американски безпилотен летателен апарат; дори голямата атака срещу саудитски петролен обект, припомня авторът.

Обяснявайки решението да убие Солеймани, Пентагонът посочи не само предишните му действия, но и че ударът е предназначен да предотврати готвена атака - срещу американски дипломати и военни в Ирак и региона.

Големият въпрос е какво ще последва.

Президентът Тръмп ще се надява, че в един драматичен екшън той е разгромил Иран и е доказал пред своите все по-неспокойни съюзници в региона като Израел и Саудитска Арабия, че американскaта отбрана все още има зъби. Почти немислимо е обаче, че няма да има стабилен ирански отговор, дори и да не е незабавен, пише анализаторът на Би Би Си. Той припомня, че в Ирак, където бе ликвидиран Солеймани, има 5000 американски военни, които са потенциална мишена. Същото важи и за други традиционни мишени за Иран. А първоначално, най-вероятно, атаката ще се отрази на цената на петрола.

САЩ и съюзниците им пък ще се обърнат може да увеличат защитата си и военното присъствие в региона.

Но е също толкова възможно отговорът на Иран да е асиметричен - пише анализаторът. Не удар за удар. Иран може да избере да играе с широката подкрепа, която има в региона - чрез прокситата, които самият Солеймани изгради и финансира. Възможно е, например, да поднови обсадата на американското спосолство в Багдад, поставяйки иракското правителство в трудна ситуация, и да постави под въпрос американското военно присъствие там. Може да предизвика демонстрации, като ползва атаката за повод, пише Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови