Украинската служба за сигурност подозира бизнесмена Дмитро Фирташ в кражба на 485 млн. долара

OFFNews 15 май 2023 в 18:43 6361 0

Фирташ

Снимка Wiuipedia

Дмитро Фирташ

Държавната агенция за сигурност на Украйна е връчила на бизнесмена Дмитро Фирташ и на мениджърите на контролираните от него кампании "известия, че те са заподозрени" в присвояване на държавни средства, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Представител на Фирташ, който в момента се намира във Виена, не е отговорил на молбата за коментар.

Службата за сигурност на Украйна заяви, че действайки съвместно с Бюрото за икономическа сигурност, е разкрила предполагаема кражба на до 485 млн. долара, извършена в периода от 2016 до 2022 г. като част от "мащабна схема", включваща газопреносната мрежа на Украйна.

"На практика става дума за присвояване на пари от обикновените украинци, които са плащали сметките си за комунални услуги", се казва в изявлението.

Докато се бори с руската инвазия, Украйна се стреми да намали политическото влияние, с което се ползват някои бизнесмени след разпадането на Съветския съюз. Европейският съюз превърна борбата с корупцията в приоритет за Киев, който се опитва да се присъедини към финансово стабилния блок, коментира Ройтерс.

През юни миналата година Украйна наложи санкции на Фирташ, обвинявайки го, че е продавал титаниеви продукти, които според Киев са били използвани от руски военни предприятия. Бизнесменът отхвърли обвиненията.

58-годишният Фирташ, влиятелен и богат бизнесмен в Украйна, бе обвинен и в САЩ за подкуп и рекет. Той отрича да е извършил престъпление и се бори срещу екстрадирането си от Виена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки