Украинските военноморски сили удариха най-стария кораб на руския флот

OFFNews 21 април 2024 в 21:09 8232 2

кораб

Снимка ТАСС

Корабът "Коммуна".

Говорителят на украинските военноморски сили Дмитрий Плетенук обяви на страницата си във Фейсбук, че украинските ВМС са успели да ударят спомагателния кораб "Комуна" на руския Черноморски флот в Крим.

"Естеството на щетите се проверява. Но недвусмислено корабът сега не е в състояние да изпълнява задачи", написа Плетенук, цитиран от Би Би Си.

"Комуна" е най-старият кораб в руския флот. Спуснат е на вода през 1913 г. под името "Волхов" и става част от Императорския флот през 1915 г. През 1922 г. е преименуван на "Комуна".

Претърпял е модернизация и е предназначен за търсене и спасяване на подводници, както и да действа като носител на подводни превозни средства.

"Именно този кораб е работил на мястото на потъването на крайцера "Москва", за да извлече важни елементи на мястото на потъването. Въпреки достолепната си възраст, той носеше доста модерно оборудване", цитира РБК-Украйна думите на говорителя на украинските ВМС Дмитрий Плетенук.

По-рано губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев съобщи в Телеграм следното: "Сутринта военните отблъснаха атака с противокорабна ракета по един от корабите на северната страна".

Според губернатора заради падналите фрагменти е възникнал пожар, но той е бил потушен. Не е ясно дали става въпрос за "Комуна" или за друг кораб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

23.04 2024 в 08:27

този кораб първо е търсил подводници

след което ги "спасява", ..., така по руски

345

1

Джендо Джедев

21.04 2024 в 22:31

"Комуна". За кой ли пък ком-нещата дават фира, ама опитите в Рашка продължават. :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки