Украйнa използва ракети от Северна Корея срещу Русия

OFFNews 29 юли 2023 в 07:35 4845 0

Снимката е илюстративна

Снимка Getty Images

Снимката е илюстративна

Украински военнослужещи са видяни да използват севернокорейски ракети, които според тях са били завзети от "приятелска" на Северна Корея държава, преди да бъдат изпратени в Украйна, пише Financial Times. 

Според украинското министерство на отбраната оръжията вероятно са били завзети от руснаците, уточнява британското издание. 

САЩ обвиниха Северна Корея, че предоставя оръжия на Русия, включително предполагаеми доставки по море, без да посочат доказателства, а севернокорейски оръжия не се виждат често на бойните полета в Украйна. На свой ред Северна Корея и Русия отричат да са сключвали сделки за оръжия.

Въпреки това украинските военни сили са използвали севернокорейски оръжия в близост до разрушения източен град Бахмут, където жестоките сражения продължват.

Тази седмица руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи необичайна визита в Пхенян тази седмица по случай 70-годишнината от края на Корейската война, което бе първото посещение на най-високопоставения руски официален представител на отбраната след разпадането през 1991 г. на бившия Съветски съюз.

По време на посещението си Шойгу е бил сниман да разглежда забранени севернокорейски балистични ракети заедно с лидера Ким Чен-ун на военно изложение в Пхенян - знак за задълбочаване на връзките между двете страни в момент, когато всяка от тях се изправя срещу САЩ, пише Ройтерс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови