Украйна отвори границата с Русия при Покровка за връщане на бежанци в страната

OFFNews 09 август 2023 в 14:51 3308 0

Снимка Министерство на реинтеграцията на Украйна

Властите в Украйна са възстановили работата на ГКПП Колотиловка-Покровка на руско-украинската граница като хуманитарен коридор за връщане в страната на бежанци, съобщи вицепремиерът и министър на реинтеграцията на Украйна Ирина Верешчук.

От самото министерство обявиха, че украинците, които са били евакуирани в Русия могат да се върнат на контролираните от Украйна територии през ГКПП Колотиловка (Русия) - Покровка (Украйна).

Министерството на реинтеграцията отбеляза също, че на границата с Русия работи доброволчески хуманитарен център, където украинците могат да получат безплатна психологическа, правна и хуманитарна помощ. А също и да пренощуват или да стигнат до Суми или други градове на Украйна.

Министерството припомни, че желаещите да се евакуират от Сумска област могат да използват специалния евакуационен влак Суми-Киев, който се движи всеки ден. Тръгва в 06:47 от Суми и пристига в Киев в 11:41.

При завръщането в страната Укрпоща изплаща на всеки украинец по 3000 гривни за децата и хората с увреждане и по 2000 гривни за всички останали.

На 1 май министърът за реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верещук съобщи че Украйна е настояла Русия да отвори хуманитарни коридори за напускане на украинци от окупираните територии .

В сряда Верешчук съобщи, че бежанците могат да се върнат у дома и без паспорт.

"Ако имате само акт за раждане на дете, нашата гранична служба ще го пропусне. Ако няма паспорт, но има друго удостоверение или документ, също е възможно. Често поради липса на паспорт хората не могат да вземат решение за напускане на опасните територии. Призовавам ви да използвате възможността да се придвижите до контролираната територия по съществуващия хуманитарен коридор", каза вицепремиерът.

Хуманитарният коридор, който е на територията на Белгородска област в Русия и на Сумска област в Украйна беше пуснат на 5 август и вече стотици бежанци са минали през него. Между Покровка и Крансополие се движат безплатни автобуси, след това пътниците са извозвани до Суми и после до Киев и Харков.

Всички ГКПП на Украйна с Руската федерация са затворени от деня на руското нахлуване в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки