Украйна разследва 26 000 случая на военни престъпления

Повдигнати са обвинения на 135 души - 15 от тях са в затвора, а останалите на свобода, обяви Юрий Белусов от главната прокуратура

OFFNews 07 август 2022 в 20:06 2132 3

Шишимарин

Снимка Грати

Процесът в Киев за убийството на 62-годишния цивилен жител на Сумска област започна с разпит на подсъдимия Вадим Шишимарин.

Украйна разследва почти 26 000 случая на предполагаеми военни престъпления, извършени след започването на руската инвазия през февруари и е повдигнала обвинения на 135 души.

Това съобщи пред Ройтерс главният прокурор по военните престъпления, цитиран от БТА.

Около 15 от обвиняемите са в украински арест, а останалите 120 са на свобода, казва Юрий Билусов, ръководител на отдела за военни престъпления на главната прокуратура.

Тринадесет дела са внесени в съдилищата, а по седем са издадени присъди, допълни той.

През май 21-годишен пленен руски войник стана първият човек, осъден по дело за военни престъпления в Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари. Той беше осъден на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен гражданин. В края на юли обаче киевски съд намали присъдата на Вадим Шишимарин на 15 г. затвор. 

"Понякога са ни питали защо преследваме такива... войници с нисък чин. Това е просто защото те физически са тук... Ако генералите бяха тук физически и ние бихме били способни да ги заловим, определено щяхме да преследваме генералите", изтъква Билоусов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

08.08 2022 в 09:22

На свобода, но не задълго.

-7325

2

Крадеца вика дръжте крадеца.

2550

1

alfakentavur

08.08 2022 в 07:50

Да подчертаем отново. Това са конкретни случаи с ясно и категорично обвинение. На кое място в кой ден кой рашист какво военно престъпление е извършил.

Докато всички "процеси" на Путлер са на общо основание. "Съдят" някой просто защото е в Азов или в друга част на украинската армия. А и замалко да забравя. На основание НАЙ-ГОЛЯМОТО ВЪЗМОЖНО престъпление - татуировки!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков