Украйна си върна окупирания от февруари Волчанск, на 5 км от руската граница

ВСУ съобщава за нови успехи в Херсонска област

OFFNews 13 септември 2022 в 12:28 9384 4

война

Снимка УНИАН

Волчанск.

Украинските въоръжени сили си върнаха град Волчанск, Харковска област, който е под руска окупация от 24 февруари, обяви граничната служба във фейсбук, цитирана от УНИАН.

"Волчанск е у дома. Граничарите изчистиха боклука. Слава на Украйна!", гласи  съобщението.

Волчанск е разположен на брега на река Волча, която след 6 км се влива в р. Северски Донец. Границата с Руската федерация е на 5 км. През града минават пътищата Т 2104, Т 2108 и ж.п. линията Белгород-Купянск.

Продължава контраофанзивата на ВСУ в южната част на страната. От нейното начало защитниците успяват да придвижат фронтовата линия с 12 километра. Вчера бяха отблъснати руските атаки в районите Зайцеве, Бахмут, Бахмутски, Красногоровка, Водяне, Безимен и Новохрихориевка.

Украинската контраатака в Харковска област се оказва неприятна изненада за руснаците. Пентагонът отбеляза, че ВСУ са изтласкали по-голямата част от окупаторите от територията на Украйна и са освободили Изюм и Купянск.

Украинските правоприлагащи органи продължават да откриват местни жители, измъчвани и жестоко убити от руснаците в деокупираните територии.

Институтът за изследване на войната обяви по-рано, че контранастъплението на украинските въоръжени сили е обърнало хода на войната, но боевете ще продължат до 2023 г. - след стабилизирането на фронтовата линия защитниците ще трябва да предприемат нови атаки, напомня УНИАН.

Фронтовата линия в Южна Украйна е напреднала с 12 километра. Освободени са 13 селища и над 500 кв. км окупирана територия в южната част на страната, съобщи генералът от ВСУ Дмитрий Марченко, цитиран от Би Би Си. До април той отговаря за отбраната на Николаевска област.

"През последните две седмици са убити повече от 1800 руски войници, свалени са два самолета и два хеликоптера. Унищожени са над 120 танка, над 130 артилерийски системи, над 20 ракетни установки, мостове, 150 руски командни пункта, около 70 склада за боеприпаси", обяви Марченко.

Руските военни изоставят танковете си след отстъплението. Снимка: Генерален щаб на ВСУ

По данни на Главното разузнавателно управление руските офицери в Херсонското направление са морално много потиснати, каза генералът. "Доколкото ни е известно, те са получили заповед да не откриват огън, а да преговарят с украинските военни и да освободят окупираните територии."

"Те са под украински флаг, а територията там е разчистена. Населението вече е изцяло под юрисдикцията на Украйна", каза прессекретарят на оперативното командване "Юг" Наталия Гуменюк и добавя, че руснаците са минирали големи райони по време на изтеглянето си - става дума за Миролюбивка, близо до освободеното преди това Високополе.

Според нея руските военни изоставят техниката си на десния бряг на Днепър и се евакуират на левия.

"Успехите ни през последните две седмици са доста убедителни. В различни райони напреднахме от четири до няколко десетки километра. Има освободени територии - около 500 квадратни километра", заяви Гуменюк по време на брифинг в медийния център на "Украйна-Укринформ".

Според нея ВСУ може официално да обяви, че от днес вече са освободени селищата Високополе, Нововознесенское, Билохорка, Сухой пруд и Миролюбивка.

По-рано Гуменюк посочи, че руските военни са се оказали в трудна ситуация заради контранастъплението на Въоръжените сили и отстъплението на руските части, затова някои части на руската армия в южната част на страната са готови да преговарят с украинските бойци.

"Опитват се да договорят условията, при които те (руските военни - бел. ред.) ще сложат оръжие и ще преминат под юрисдикцията на международното хуманитарно право", каза Гуменюк.

По думите й офицерите от руските части са инструктирани да напуснат позициите си по всички възможни начини.

Зам.-ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Кирил Стремусов заяви в понеделник, че украинските въоръжени сили стрелят "хаотично и неконтролируемо" по моста "Антонов" край Херсон. Според него целта на украинските военни не е самият мост, а понтонният преход, изграден от руските войски под него.

Антоновският мост е една от двете пътни артерии, свързващи Херсон с останалата част на Херсонска област на отсрещния бряг на река Днепър.

Украинските сили обстрелват моста непрекъснато от края на юли. Друг сухопътен преход през Днепър - язовирът на Каховската водноелектрическа централа, също е подложен на обстрел. Това значително усложнява снабдяването на руските войски, които контролират Херсон.

Владимир Салдо, ръководител на руската администрация на Херсонска област, заяви вчера, че украинската офанзива не представлява заплаха за Херсон.

По данни на американския Институт за изследване на войната боевете все още продължават в района на Миролюбивка, Херсонска област.

В същото време руското министерство на отбраната заявява за нови успехи на своите войски в Херсонска област. Според говорителя на министерството Игор Конашенков украинските сили са загубили стотици убити и ранени, а руските ВВС "нанесоха точни ракетни удари по частите на 63-та механизирана и 46-та въздушномобилна бригада на противника в населените места Костромка и Белогорка в Херсонска област".

Според представител на руското министерство на отбраната в Николаевска област е бил унищожен склад на украинските въоръжени сили с 45 000 тона боеприпаси.

По-рано Русия призна, че е загубила ключови позиции в окупираната Харковска област през последните три дни. Руското министерство на отбраната обясни напускането на позициите край Изюм и Балаклея с "прегрупиране".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

5

ob1

13.09 2022 в 14:26

Ама ордера какви високоточКови източници ползва... факти.бг - кой нормален влиза в тая клоака, тролче?

2099

4

Mateevk

13.09 2022 в 14:18

Явно и на украинците не им се мре заради лудия Путин, но пък остават достатъчно, за да видят сметката на "непобедимата" му армия. Все пак Украйна не е лъжица за всяка уста - най-малкото за устата на джудже с мания за великан. Та му присядам гледам на "великана".

1331

3

ваксиниран

13.09 2022 в 14:16

"Те сами са си ги били превзели оригинално, сега само се правят на превземачи."

2550

2

alfakentavur

13.09 2022 в 13:06

"Втора армия в света" бяга като ацтеки пред испански конкистадори :)))))))
 
X

Да помогнем на украинските деца!