Умните бомби JDAM – Украйна чакат подпис от Белия дом за умните боеприпаси, които сами търсят целите си

OFFNews 15 декември 2022 в 10:03 6087 4

JDAM

Снимка Getty Images

F-16 от резервния тестов център на ВВС на Националната гвардия пуска две бомби с лазерно насочване GBU-24 - JDAM по време на тестова мисия.

„Тайно оръжие" за Украйна от САЩ чака одобрението на Белия дом, съобщи „Вашингтон пост“. Според изданието администрацията на Джо Байдън планира да изпрати на Украйна модерно електронно оборудване, което превръща неуправляемите въздушни боеприпаси в "умни бомби“. Бомбите ще могат да поразяват руски цели с висока точност. Все още не е известно дали президентът Байдън е сложил подписа си за одобрение на пратката.

Въоръжението е Системи за боеприпаси за директна атака (JDAM), които могат да бъдат прилагани с различни видове въоръжение. „Умната бомба“ позволява използването на точно оръжие въздух-земя от борда на изтребители и бомбардировачи срещу високоприоритетни стационарни и преместваеми цели. Насочването се улеснява чрез система за управление на опашката и подпомагано с GPS откриване на целите. Навигационната система се задейства чрез синхронизация от самолета, който предоставя вектори за позиция и скорост от собствените си системи.

Американските военни са използвали тази технология в бомби с тегло 1000 кг. Обикновено бомбардировачите и изтребителите на САЩ са оборудвани с тях. До момента, както посочва „Вашингтон пост“, няма яснота дали президентът Байдън или някой от неговите висши съветници по националната сигурност е одобрил предложеното прехвърляне на JDAM в Украйна. Няма информация и за това дали украинците биха използвали комплектите JDAM, качени върху самолети или в наземно оръжие. Проблемът е, че украинските ВВС разчитат до голяма степен на застаряващите съветски самолети МиГ. Досега Пентагонът търсеше начини да ги модернизира, вместо да предоставя по-нови западни самолети, което би изисквало сложно обучение.

"Администрацията на Байдън е оборудвала Украйна и с други модерни оръжия преди, включително с високоскоростни противорадарни ракети с въздушно изстрелване или HARM, за да укрепи способността на страната да извършва въздушни атаки. Това оръжие обаче работи по различен начин, от направлявания с помощта на GPS сигнал JDAM, който открива излъчване от от руските подразделения", обяснява изданието.

Кремъл реагира с раздразнение на предоставянето на западна военна помощ. Редовната заплаха на Москва в такива случаи е предупреждението, че това ще доведе до война с НАТО. Това е една от причините Вашингтон да е внимателен при одобряването на арсеналите, използващи нови технологии, тъй като не иска действията му да се приемат като повод за ескалация. Позицията, на която стоят и Пентагонът и Белият дом е, че САЩ предоставя на Украйна само това въоръжение, което е необходимо, за да защити международно признатите си граници.

Във вторник висши американски служители са съобщили пред „Вашингтон пост“ за подготовката за предоставяне на Украйна на ракетната система "Пейтриът" - най-модерното оръжие за противовъздушна отбрана на американските сили. Джо Байдън все още не е одобрил трансфера. Всекидневникът подчертава, че лидерите в Киев молят САЩ за помощ в укрепването на противовъздушната отбрана. Постоянните атаки на Русия срещу електрическата мрежа на страната водят до спиране на всички ключови комунални услуги с наближаването на зимата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

6

ob1

15.12 2022 в 20:41

Когато един боеприпас е по-интелигентен от руZка подлога...

210

4

Merc

15.12 2022 в 19:20

Евролунатиче ,
Кремълското джудже колкото и да си прилича с Хитлер, не е самоубиец.
Просто много го е страх за живота му.
Така , че тия приказки за ядрена война ги разправяй на някой друг.

1236

3

БотоксПутю

15.12 2022 в 19:16

Иран и С. Корея помагат с оръжие на Русия, а САЩ на Украйна. Какъв е проблемът?

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки