Върховният съд на САЩ е напът да отмени законното право на аборт в цялата страна

OFFNews 03 май 2022 в 12:59 2533 2

Снимка Getty Images

Върховният съд на САЩ може да отмени законното право на аборт в цялата страна според изтекла чернова на съдебен документ. В проектостановище от 98 страници съдия Самюел Алито пише, че решението от 1973 г. по делото "Роу срещу Уейд", с което се узаконяват абортите в САЩ, е "изключително погрешно", предаде Би Би Си.

Ако Висшият американски съд отмени решението, "законите за задействане" могат незабавно да направят абортите незаконни в 22 американски щата. Очаква се съдиите да се произнесат с решение в началото на юли.

Това предизвика незабавни протести от страна на демократите, както на привърженици, така и на противници на абортите, пред Върховния съд в понеделник вечерта.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър - и двамата демократи - излязоха със съвместно изявление, в което се казва, че ако докладът е точен и  "Върховният съд е готов да наложи най-голямото ограничаване на правата през последните 50 години".

Изданието Politico публикува пълния текст на изтеклия документ, като цитира съдия Алито да казва: "Роу грешеше от самото начало. Мотивите му бяха изключително слаби и решението имаше пагубни последици. И далеч от това да доведат до национално решение на въпроса за абортите, делото разпали дебати и задълбочиха разделението."

Законът от 1973 г. е в полезрението на американския Върховен съд, тъй като се обмисля оспорването на забраната за аборт след 15-ата седмица в Мисисипи, което съдиите разгледаха през декември. Заплахата за делото "Роу срещу Уейд" идва в момент, когато репродуктивните права са застрашени в щатите с републикански нагласи в САЩ.

Нито Върховният съд, нито Белият дом са коментирали изтеклата информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews