Ватиканът подкрепи използването на военна сила срещу "Ислямска държава"

ОFFNews 15 март 2015 в 16:30 3306 0

Силвано Томази

Посланикът на Ватикана в ООН обяви, че може да е необходима военна сила, за да се спрат нападенията срещу християни и други малцинства в Близкия изток от страна на терористичната групировка "Ислямска държава", ако не бъде намерено политическо решение на ситуацията, предаде "Ройтерс".

Архиепископ Силвано Томази заяви още, че джихадистите извършват геноцид и трябва да бъдат спрени.

Необходима е координирана коалиция, сформирана след дълбок размисъл, която да направи всичко възможно за политическо уреждане на конфликта без насилие. Но ако това не е възможно, тогава ще трябва да се прибегне до използването и на сила, обяснява той в интервю за американския католически сайт "Crux".

"Трябва да спрем този геноцид", казва италианскиятдуховник и добавя, че в противен случай след време ще се каем, питайки се защо не сме направили нищо и сме позволили да се случи една толкова ужасна трагедия.

Това е доста изненадваща позиция на Ватикана, традиционно противопоставяща се на военната намеса в региона.

Самият папа Франциск разкритикува нетърпимата бруталност, на която "Ислямска държава" подлагат християните от Изтока, както и други малцинства в Ирак и Сирия. По принцип Ватиканът отхвърля използването на сила в религията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков