Високоточни оръжия, но истински. Как САЩ убиха Айман ал Зауахири, без да пострада друг

OFFNews 04 август 2022 в 10:02 33530 3

цел

Снимка Би Би Си

Това е предполагаемото място на удара. Балконът на къщата вече е покрит.

На 31 юли, един час след изгрев слънце, ръководителят на "Ал Кайда" (организация, забранена в Русия от 2011 г.) Айман ал Зауахири излиза на балкона на жилищна сграда в центъра на Кабул. Твърди се, че това е любимото занимание на египетския ветеран от джихада след молитва.

Няма време да прави нищо друго.

В 06:18 ч. местно време (01:38 ч. по Гринуич) две ракети удрят балкона и убиват 71-годишния Зауахири. Съпругата и дъщеря му, които са били на закрито, не са пострадали. Изглежда, че всички щети от удара са нанесени на балкона.

Как е било възможно да се нанесе толкова точен удар? В миналото САЩ са били критикувани за грешки в насочването, които са довели до смъртта на цивилни граждани при удари с дронове или ракети.

В този конкретен случай е помогнало внимателното проучване на навиците на Зауахири и на конкретния вид ракета, използвана при удара. И този удар може да не е последен, коментира Би Би Си.

Хирургическа точност

Ключът към такъв прецизен удар е ракетата Hellfire, изстреляна от дрон. След атентатите от 11 септември 2001 г. тази ракета "въздух-земя" се превърна в неразделна част от антитерористичните операции на САЩ в чужбина.

Ракетата може да бъде изстреляна от различни платформи - хеликоптери, самолети, наземни съоръжения и кораби - или, както в случая със Зауахири, от безпилотен летателен апарат.

Смята се, че САЩ са използвали Hellfire, за да елиминират иранския генерал Касем Сюлеймани в Багдад в началото на 2020 г. и британски боец на "Ислямска държава" (организация, забранена в Русия) с прозвище "Джихадистът Джон" в Сирия през 2015 г.

Една от основните причини, поради които американската армия използва Hellfire толкова широко, е точността на ракетата.

Когато ракетата се изстрелва от дрон, операторът - понякога в климатизирана контролна зала някъде в континенталната част на САЩ - вижда целта в реално време: сензорите на камерата на дрона предават поточно видео чрез сателит.

С помощта на мерника на екрана операторът на камерата може да "фиксира" целта и да насочи лазера към нея. След като бъде изстреляна, ракетата следва лазерния лъч, докато попадне в целта.

За да се сведе до минимум рискът от жертви сред цивилното население, бяха разработени ясни процедури, които операторите на дронове трябва да спазват. Преди да дадат заповед за откриване на огън, американските военни и служителите на ЦРУ са се консултирали с военни юристи.

Професор Уилям Банкс, експерт по ударите от упор и основател на Института за политика и право в областта на сигурността към Университета в Сиракуза, казва, че длъжностните лица трябва да преценят риска от смърт на цивилни спрямо стойността на целта.

Според него ударът, завършил със смъртта на Зауахири, изглежда "като образцово приложение" на процеса.

"Изглежда, че в този случай те са били много внимателни и предпазливи, за да го намерят на място и във време, когато могат да го ударят и да не навредят на никого другиго", смята професор Банкс.

Предполага се също, макар и да не е потвърдено, че САЩ са използвали за удара по Зауахири малко известна версия на Hellfire - R9X, която не носи експлозиви, а вместо това разкрива шест остриета, които поразяват целта с кинетичната енергия на самия снаряд.

Какво представлява ракетата Hellfire - R9X

Съобщава се, че именно R9X Hellfire е убил друг лидер на "Ал Кайда" и един от заместниците на Зауахири - Абу Хайр ал Масри, в Сирия през 2017 г. Снимките на колата му, направени след удара, показват, че ракетата е направила дупка в покрива и е разкъсала пътниците. На снимките няма следи от експлозия или други повреди по автомобила.

Лош навик

Все още не е известно какви точно разузнавателни данни са събрали американците преди удара по Кабул.

След нападението обаче американски служители заявиха, че разполагат с достатъчно разузнавателни данни, за да проследят начина на живот на Зауахири в дома му, особено навика му да излиза на балкона.

Очевидно американските шпиони са наблюдавали къщата в продължение на седмици, ако не и месеци.

Марк Полимеропулос, бивш високопоставен служител на ЦРУ, заяви пред Би Би Си, че преди удара вероятно са били използвани различни разузнавателни методи, включително външно наблюдение и прихващане на електронни съобщения.

Може да се предположи също, че къщата на Зауахири е била наблюдавана и от въздуха - от безпилотни самолети или самолети - така че обитателите ѝ не са виждали и чували нищо в продължение на много месеци.

"Необходима е почти 100-процентова сигурност, че това е мишената, а ударът не трябва да доведе до странични жертви или щети", казва Полимеропулос. - Необходимо е търпение."

Полимеропулос допълва, че при удара по Зауахири американската разузнавателна общност е използвала опита си в проследяването на членове на "Ал Кайда" и други терористични цели.

"В това отношение нямаме равни. Това е нещо, в което правителството на САЩ е постигнало значителни успехи в продължение на повече от 20 години", каза той. - Ето защо американците могат да се чувстват много по-сигурни.

Подобни операции на САЩ обаче невинаги протичат по план. На 29 август 2021 г. при удар с дрон по автомобил на местни членове на "Ислямска държава" близо до летището в Кабул загинаха 10 цивилни. По-късно Пентагонът признава, че е допусната "трагична грешка".

Бил Роджио, старши научен сътрудник във Фондацията за защита на демокрацията, която от години наблюдава американските удари с безпилотни самолети, смята, че ударът по Зауахири вероятно е бил много по-сложен от предишни подобни дистанционни операции, като се има предвид, че в града на практика няма оставени от американците дипломати или служители на разузнаването.

В миналото например ударите с дронове по близкия Пакистан са били нанасяни от Афганистан, а ударите по Сирия - от приятелска територия в Ирак.

"(В тези райони) за САЩ беше много по-лесно да стигнат до тях. Имаха агенти на терен. Този удар е много по-труден", казва той. - Това е първият удар срещу "Ал Кайда" или "Ислямска държава" в Афганистан, откакто САЩ напуснаха страната. Той не е обикновен.

Вероятността от нови удари

Роджио казва, че няма да се изненада, ако подобни удари по цели на "Ал Кайда" в Афганистан се повторят.

"Не липсват цели за тях", смята той. - Потенциалните нови лидери на "Ал Кайда" вероятно ще се преместят в Афганистан, ако вече не са там. Въпросът е дали САЩ могат да го направят също толкова лесно, или това ще бъде труден процес."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

04.08 2022 в 15:41

Преди да умре се лекувал в Перник, и там една жена го видяла на пазара.

645

2

wakeup

04.08 2022 в 13:09

Де тоз късмет и за ботоксовото рашистко джудже Ще ни достави голяма радост и облекчение

-7325

1

Човека умрял 2020 година от заболяване, ама те сега го взривили, смях
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков