Войната в Израел ще ескалира в краткосрочен план, прогнозира Любомир Кючуков

Според дипломата ескалацията на конфликта в Близкия изток е свързан с битката между САЩ и Китай за глобално лидерство

OFFNews 09 октомври 2023 в 09:50 2085 1

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Войната в Израел ще ескалира в краткосрочен план, прогнозира пред БНР директорът на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков.

В събота сутрин палестинската паравоенна организация Хамас удари 22 места в Южен Израел, 24 километра от границата с Газа. На някои места те обикаляха с часове, убивайки цивилни и войници. Вчера Израел обяви военно положение. Жертвите вече са 1100, ранените са около 5000.

Днес Любомир Кючуков коментира, че важният въпрос е защо тази война се случва сега и защо е по-различна от предишните. По думите му тази война е много по-технологична, жестока и с много повече жертви: "Ако по нещо подходът на двете страни е еднакъв, то е в пренебрежението към цивилните жертви."

Дипломатът посочи, че геополитическият контекст се е усложнил - като ниво на конфронтация и като количество регионали и глобални фактори, ангажирани с процесите в Близкия изток. На въпрос защо сега ескалира конфликтът Кючуков отговори:

"Този въпрос е свързан с битката между САЩ и Китай за глобално лидерство, в случая конкретно в Близкия изток с цялото негово стратегическо значение като източник на енергоресурси и логистични маршрути."

Любомир Кючуков посочи, че от страна на Израел има тежка ответна реакция, която вече е в ход. Според него налице е огромна въпросителна относно възможността за продължаване на преговорите между Израел и Саудитска Арабия за възстановяване на дипломатическите отношения.

"Докато палестинското ръководство от Западния бряг се опитва да намери място за защита на палестинската кауза в рамките на преговорите САЩ - Израел - Саудитска Арабия, то "Хамас" очевидно реши просто да торпилира тези процеси и атаката, според много от наблюдателите, е свързана именно с торпилирането на това затопляне на отношенията между Саудитска Арабия и Израел, което би могло да доведе до намаляване на подкрепата на Саудитска Арабия спрямо палестинската кауза и да остави на заден план признаването на палестинската държава", обясни Любомир Кючуков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков