Войник от бригадата на „касапите от Буча“ поиска политическо убежище в Испания

OFFNews 18 ноември 2022 в 20:50 10120 4

Снимка 9111.ru

Никита Чибрин

Бившият войник от руската 64-та гвардейска мотострелкова бригада Никита Чибрин е поискал политическо убежище в Испания, съобщи „Гардиън“. Бойците от бригадата се прочуха като „Касапите от Буча“ заради зверствата, извършени от руската армия в Буча по време на окупацията през февруари и март.

27-годишният Никита Чибрин е от Якутск, Сибир и влязъл в редиците на руската армия през лятото на 2021 в очакване да реши финансовите си проблеми.

"Не мислех, че ще участвам в каквито и да било войни. (...) Нямахме и представа, че ще се бием в Украйна. Всички сме били измамени", разказва той пред "Гардиън". Убеждава, че не е участвал в престъпленията, извършени от неговото формирование, а по време на четиримесечния си престой в Украйна "нито веднъж не е използвал оръжие".

Руснакът казва, че е успял да избяга от Украйна на 16 юни, след като се скрил в камион за хранителни доставки, пътуващ съм Русия.криейки се в камион, пътуващ към Русия за хранителни доставки. През тази седмица във вторник кацнал в Мадрид и ще бъде настанен във временен бежански център.

"Нямам какво да крия. Искам да направя всичко, за да сложа край на тази война", казва с днешна дата Чибрин. Твърди, че още на 24 февруари е отказал да участва в операции на фронта и затова го понижили от длъжността на военен механик и го натоварили да върши физическа работа.

"Заплашиха, че ще ме хвърлят в затвора. В крайна сметка командирите ми решиха да ме използват като чистач и товарач. Бях поставен далеч от бойното поле", добавя Чибрин през „Гардиън“.

Чибрин призна, че е бил свидетел на грабежите на украински села от руски войници. "Откраднаха всичко, което можаха. Перални, електронни устройства, всичко", казваа той, припомняйки престоя на 64-а бригада в един от градовете в Киевска област. Признава, че има слухове във дивизията му, че някои военни са извършвали сексуално насилие и са убивали цивилни.

"Моралът беше изключително нисък. Всички се опитваха да намерят начин да се измъкнат от армията. Нашите командири обаче заплашиха, че ще ни застрелят, ако дезертираме", каза 27-годишният бивш войник.

След бягството си от фронта се свързал с правозащитници от Gulagu.net, които му помогнали да напусне Русия. Максим Гребенюк, адвокатът, който ръководи московската правозащитна организация "Военен омбудсман" заяви, че Чибрин се е свързан с него през лятото. Впоследствие е заминал за Казахстан, а на 17 ноември кацнал в Мадрид. Чибрин е вторият известен руски войник и участник във военни действия в Украйна, който бяга от страната си. Преди него политическо убежище поиска Павел Филатев. Руските медии отбелязват също новината за Чибрин, като добавят, че той е дезертьор от руската армия.

Основателят на Gulagu.net Владимир Осечкин коментира, че Никита е бил в свързочна част и има важна информация,  иска да сътрудничи на международното разследване в Хага и ООН и не иска да се връща в Русия. Поне докато Путин е на власт".

На 18 април, няколко седмици след извършването на зверствата в Буча, 64-а бригада беше отличена от руския президент Владимир Путин. Бригадата получи почетното звание "гвардейска", свързвано в Русия с "героизъм и смелост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

4

6екеr4о

23.11 2022 в 14:06

Не ми се вярва испанските власти да пропуснат да изсмучат от тоз солдат информацията, с която разполага, но аз лично се отнасям скептично към такива позиции на руснаци, когато вече са на Запад, и тоз май доста послъгва!? Медиите отдавна коментират, че всички мъжки ватенки, успяли да избягат в Казахстан, се провалят на теста за лоялност, отговаряйки много глупаво на простичкия въпрос: Чий е Крим!!! Само най-интелигентните се опитвали нещо да увъртат...

22548

3

dolivo

19.11 2022 в 11:47

ее, всеки иска на хубавото

интересен поглед какво жадуват младежите от федерацията

не е по различно от сирийците и афганистанците

6386

2

Zlatko

18.11 2022 в 22:28

Нали е напуснал вече Русия, да си седи в Казахстан! Европа му се приискала…… я да го връщат при казахите!

345

1

Джендо Джедев

18.11 2022 в 21:01

"27-годишният Никита Чибрин е от Якутск, Сибир"

Е поне ще има шанса да се научи да ходи в тоалетна чиния, да ползва топла вода и да се храни с нож и вилица. Останалите ватници просто ще изгният по черноземите на Украйна.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки