Забраниха на кипърските банки да извършват плащания

17 март 2013 в 19:21 2862 2

Централната банка на Кипър забрани на банките да извършват плащания. Снимка: EPA/БГНЕС
Централната банка на Кипър забрани на банките да извършват плащания. Снимка: EPA/БГНЕС

Централната банка на Кипър е забранила на всички кипърски банки да извършват банкови преводи и платежи, както в страната, така и в чужбина. Това съобщава кипърското електронното издание „24h", цитирано от Дарик. Изданието се позовава на писмо на банката от 16 март и гриф „поверително".

В него се казва, че банката забранява „временно, до по-нататъшни указания, осъществяването на каквито и да са плащания или преводи на капитали през която и да е система за плащания, работеща в границите на страната или извън нея, включително в рамките на едно кредитно дружество", предава агенция "Фокус".

Медиите определят това като „нов удар по кипърските банки".

В същото време Еврогрупата съкрати размера на финансовата помощ за Кипър от 17 на 10 млрд. долара. Решението бе взето след заседание, продължило над пет часа.

Еврогрупата вярва, че за спасението на Кипър от банкрут своят финансов принос ще даде и Русия. Москва се явява е един от основните източници на чуждите банкови депозити в Никозия.

Въпреки съкращението на размера на помощта, реструктурирането на финансовата система на Кипър няма да засегне вложителите в местните банки. Русия отпусна на Кипър кредита от 2,5 млрд. евро и сега еврогрупата и МВФ разчитат, че Москва не само ще се съгласи на отсрочка за изплащането му, но и че ще кредитира допълнително Острова на Афродита, посочва БГНЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки