Загинали и най-малко 150 ранени при торнадо в Чехия

OFFNews 25 юни 2021 в 09:12 4834 0

Най-малко 150 души, включително деца, са ранени от торнадо в Южна Моравия в Чехия, съобщава Ройтерс. Според представители на пожарната има и загинали, но точният им брой за момента не е ясен.

Скоростта на вятъра е била между 267 и 322 км/ч, което я прави най-силната в историята на страната. По информация на Франс прес най-малко петима са загинали.

Кадри в социалните мрежи показват отнесени покриви на сгради, паднали дървета и счупени автомобили. Според чешката телевизията разрушенията в 7 малки града в региона са сериозни.

Снимка: Getty Images

Представител на град Грушки заяви, че около половината от населеното място практически е сравнено със замята. "Останаха само стените на къщите, без покриви и прозорци. Църквата също остана без покрив. Автомобили бяха хвърлени по вилите. Селското училище няма фасада и покрив. Вековните липи и смърч са изтръгнати от корените си", каза той.

Вътрешният министър Ян Хамачек определи ситуацията като сериозна и съобщи, че всички спешни екипи са изпратени на място. По думите му властите обсъждат и включването на армията в спасителните дейности.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщиха тази сутрин от МВнР.

Снимка: Getty Images

Посолството ни в Прага не е получавало сигнали от бедстващи български граждани или официални данни от чешките власти за пострадали от природното бедствие наши сънародници.

Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Прага на тел.: +420 222 212 011; +420 222 211 258, в спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков