Залужни призна за подслушвачките. Били в един от кабинетите му, които често сменял

OFFNews 18 декември 2023 в 17:40 4133 0

Залужни

Снимка Getty images

Валерий Залужни

Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни обяви официално днес, че в един от работните му кабинети е открито подслушвателно устройство, и намекна, без да дава подробности, че подобни устройства са намерени и на други места, предаде Асошиейтед прес. Генерал Залужни коментира пред украински медии вчерашното изявление на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), че е започнала разследване във връзка с неработещо "техническо устройство".

АП посочва, че подозренията веднага са паднали върху Русия, която вече почти 22 месеца води война в Украйна.

"Имам няколко работни кабинета. Случи се в един тях. Проверихме (стаята) и открихме (устройството)", посочи Залужни.

Генералът допълни, че подслушватели са открити не само в негов кабинет, но не даде повече подробности и не изясни дали в помещенията на Генералния щаб на украинската армия е намерено повече от едно устройство.

Според АП неясните изявления са оставили редица въпроси без отговор, а и е нямало повече коментари от украински представители. Агенцията отбелязва, че разузнавателните служби и на Русия, и на Украйна, проявяват значителна активност в хода на войната.

Според властите в Киев е имало десет опита за убийство на ръководителя на украинското военно разузнаване Кирило Буданов от страна на руската Федерална служба за сигурност (ФСС). Миналия месец неговата съпруга премина лечение за отравяне с тежки метали. Тогава "Ню Йорк Таймс" отбеляза, че ако Русия е успяла да отрови Мариана Буданова, това би означавало, че агентите на Кремъл действат по-близо до вътрешните кръгове на украинското правителство, отколкото се смяташе досега

В същото време украинската разузнавателна служба организира саботажи далеч от фронтовата линия, сочат информации, на които се позовава АП.

Отделно от това агенцията отбелязва, че артилерийските бомбардировки продължават да отнемат живота на цивилни в хода на зимните бойни действия на фронта, водени в кал и сняг. Двама украински граждани са били убити, а най-малко двама – ранени, през изминалото денонощие, съобщиха от канцеларията на президента на страната Володимир Зеленски, цитирани от БТА.

На север руската армия продължава да обстрелва село Краснополе в Сумска област, убит е един цивилен и са нанесени разрушения на жилищни сгради. На юг 81-годишен мъж е загинал на улицата по време на обстрел по центъра на град Херсон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша