Западни медии: Инцидентът със сваления в САЩ китайски балон се превърна в проблем за Вашингтон

OFFNews 06 февруари 2023 в 09:36 2912 6

Балонът премина над северните щати

Снимка БТА и Facebook / Live Storm Chasers

Балонът премина над северните щати,

Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред ответна реакция заради действията му по отношение на китайския шпионски балон, като критиците го обвиняват, че е направил "твърде малко и твърде късно" и е оставил САЩ да бъдат "унизени", съобщи британският в. "Телеграф“, цитиран от БТА.

Натискът върху Байдън се засилва, докато той се подготвя да произнесе речта си за Състоянието на Съюза утре, а критикуващите го републиканци го обвиняват, че е станал причина САЩ да изглеждат слаби.

Пореден удар върху лидерството на Байдън е проучване на Ей Би Си, според което 62% от гражданите на САЩ биха били "ядосани" или "недоволни", ако той бъде избран отново.
Реакциите на случилото се с балона в САЩ вероятно ще зарадват Китай, допълва „Телеграф“.

Китайското правителство обвини САЩ в "сериозно нарушение", след като балонът беше свален. Ръководителят на метеорологичната служба на Китай беше уволнен вчера, като Пекин се опита да се дистанцира от обвиненията в шпионаж.

В събота следобед балонът най-накрая беше свален край бреговете на Южна Каролина от самолет Ф-22 "Раптър“, но вече беше предизвикал поредната разправия между Вашингтон и Пекин, в резултат на която планираното посещение на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън беше отменено.

През уикенда критики към Белия дом бяха отправени от сенатора републиканец от Арканзас Том Котън, който е ястреб по отношение на политиката към Китай.

"Това, което започна като шпионски балон, се превърна в пробен балон, тестващ силата и решимостта на президента Байдън, и за съжаление президентът се провали на този тест", каза той по телевизия "Фокс Нюз".

В отговор на свалянето на балона Пекин заплаши, че "си запазва правото да предприеме по-нататъшни ответни действия".

В същото време Китай се опита да сведе до минимум значението на отмяната на двудневното посещение на Блинкън, по време на което той трябваше да се срещне с китайския президент Си Цзинпин.

Докато водолази от ВМС на САЩ работят по изваждането на останките от китайския балон за наблюдение, който беше свален край бреговете на Южна Каролина, бившият шеф на Съвета на началник-щабовете на САЩ адмирал Майк Мълън заяви, че очаква това да стане сравнително бързо, за да могат експертите да започнат да анализират оборудването му. Според адмирала китайските военни може да са изстреляли балона умишлено, за да попречат на пътуването на Блинкън до Китай. Мълън отхвърли казаното от Китай, че балонът може да се е отклонил от курса си, като заяви, че той може да маневрира, защото "има витла".

Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджидж отхвърли критиките на републиканците към Джо Байдън за това, че Белият дом е изчакал осем дни, преди да издаде заповед за свалянето на предполагаем китайски шпионски балон, който прелетя над военни обекти.

"Президентът даде инструкции да бъде свален по безопасен начин", заяви Бутиджидж в предаването "Състоянието на съюза" по Си Ен Ен за операцията край бреговете на Южна Каролина.

"Полето от отломки, създадено от сваления балон, е дълго около седем мили. И така, всеки път, когато военните обмислят някакъв вариант, те трябва да вземат предвид безопасността на американския народ."

Републиканецът Марко Рубио, който е заместник-председател на сенатската комисия по разузнаването, не се впечатли от казаното и заяви пред същата телевизия: "Защо не предприеха действия? В този момент това е номер едно. Другото, което трябва да знаем, е защо им отне толкова време да разкрият това пред американската общественост?"
На фона на критиките на републиканците към Белия дом високопоставен служител в областта на отбраната заяви, че китайски шпионски балони са навлизали във въздушното пространство на САЩ три пъти по време на президентството на Доналд Тръмп, информира лондонският в. „Индипендънт“.

Министерството на отбраната заяви в изявление в събота, че "китайски балони са преминавали за кратко през континенталната част на Съединените щати поне три пъти по време на предишната администрация.

Вестник „Вашингтон пост“ уточнява, че Пентагонът е уведомил Конгреса за няколко предишни навлизания на китайски балони за наблюдение във въздушното пространство на САЩ, като по-рано те са били забелязани близо до Тексас, Флорида, Хаваите и Гуам.

Това се случва, докато Тръмп и други републиканци отхвърлиха подобни твърдения, опитвайки се да обвинят за появата на балона в небето над Съединените американски щати президентите Джо Байдън и Барак Обама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

06.02 2023 в 13:49

Вежди Рашидката от един единствен случай извади правило,пък и злорадства, ма всички знаем, че е от чугунените, хвала на интелекта им!

345

5

Джендо Джедев

06.02 2023 в 13:02

Веждичка,

Я кажи американците дето нямаха ПВО за 8 дни ли го построиха тоя Раптор или за по-малко? :D

А иначе за тракторите на поляците не знам, ама украинските трактори добре се справиха с анковете на рашетата. Е, поне със скрапа дето остана от тях. :D

-529

3

6екеr4о

06.02 2023 в 10:45

Извинявам се за правописните грешки, ма нещо се разсейвах!

-529

2

6екеr4о

06.02 2023 в 10:35

Иска ми де напомня на аудиторията, че от написаното е видно, че и оттатък океана има луди за връзване, които много ги сърбят ръцете да се саморазправят, и с руската педеРация, и с китайската "народна" такава, та путлеровото дрънчане на стратегическо ядрено оръжие и много, много кухо!
Кремълските курешки са наясно тия мераци и страшно много внимават цяла година дори и една гилза да не паде на натовска територия...

345

1

Джендо Джедев

06.02 2023 в 09:54

Е как, според мурзилките американците са нямали с какво да го свалят. Обаче за 8 дни са успяли да произведат самолет и ракета, с които най-накрая го свалиха. :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки