Зеленски: Мирните преговори са единственият път за спиране на войната

Ангел Марковски 05 април 2022 в 14:05 2422 1

Снимка Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес, че Украйна няма друга възможност, освен да преговаря с Русия за слагане на край на боевете. Той каза, че е готов да се срещне с руския президент Владимир Путин, но допусна, че такава среща може и да не състои, съобщиха Ройтерс и УНИАН.

Зеленски говори по тази тема, след като вчера обвини руските сили в извършване на извънсъдебни екзекуции в град Буча, западно от украинската столица Киев.

"Всички ние, включително и аз, ще приемем дори най-малката възможност за преговори като предизвикателство", каза Зеленски в интервю за украински журналисти, излъчено по националната телевизия. "Предизвикателството е вътрешно, на първо място, лично осъзнато, човешко предизвикателство. След това, когато дойдеш на себе си, разбираш, че трябва да го направиш, смятам, че нямаме друг избор", каза Зеленски, имайки предвид преговорите с Москва.

Украинският президент допълни, че извършеното в Буча е непростимо, но Украйна и Русия трябва да предприемат трудната стъпка за продължаване на преговорите, и посочи, че Москва трябва да признае това, което се твърди, че са извършили войските й.

Зеленски допълни, че усилията на Украйна да изтласка руските сили от Мариупол срещат трудности, че ситуацията в Мариупол е "много сложна". Зеленски допълни, че Турция е предложила план да помогне за евакуация на ранените и за изнасяне на телата на убитите от града, но предупреди, че инициатива зависи от волята на Путин.

Украинският президент каза, че Украйна ще стане като един "голям Израел", като сигурността ще бъде първостепенен приоритет за следващите 10 години.

Зеленски посочи, че унгарският премиер Виктор Орбан ще трябва да избере между Москва и "останалия свят", и че заяви, че унгарският лидер се страхува от руското влияние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

610

1

Kиро Ванкувара

05.04 2022 в 20:05

Неразбрах за последният месец и повече, какво неразбраха ЕУто НАЩО и останалите миролюбиви от ООН. Чичо Вова им каза още на 2рият ден на така наречената съобразно евроатлантическият манталитет В.Операция.