Зеленски поиска помощ от оръжейната индустрия на балканските държави

Мартина Новкова 28 февруари 2024 в 18:14 2664 1

Володимир Зеленски

Снимка gettyimages

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес лидерите на страни от Югоизточна Европа да окажат по-голяма подкрепа на страната му, която изчерпва боеприпасите си във войната с Русия, съобщи Франс прес.

"Проблемите с доставките на боеприпаси имат отражение върху обстановката на бойното поле," заяви Зеленски по време на среща на високо равнище в Тирана, на която той и албанското правителство са домакини.

Целта на форума е насърчаването на по-нататъшната подкрепа за Киев от страна на Югоизточна Европа, предвид нарастващите признаци на умора, две години след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

"Имаме интерес към съвместното сътрудничество с вас и всички наши партньори", каза Зеленски пред делегациите от Албания, Сърбия, Северна Македония, Косово, Босна, Черна гора, Хърватия и Молдова, съобщи Ройтерс.

Зеленски заяви пред делегациите, че страната му има интерес към съвместно производство с тях и партньорите им. Президентът отбеляза още, че макар и многобройните отбранителни компании да работят с пълна сила, това не е достатъчно.

Президентът на Украйна предложи организирането на форум в Киев или в някоя от балканските столици за засилване на оръжейното сътрудничество. Той напомни за подобни инициативи през миналата година с британски и американски компании.

Членовете на НАТО - Албания, Северна Македония и Черна гора, се присъединиха към западните санкции срещу Русия и изпратиха оръжие и оборудване в Украйна. Някои балкански страни, особено Сърбия и Хърватия, разполагат със значителна оръжейна индустрия, наследена от бивша Югославия.

Зеленски призова балканските лидери да участват в среща на върха на партньорите и съюзниците в Швейцария тази пролет, където ще бъде обсъдена планът му мир, включващ изтеглянето на руската армия от всички украински територии.

Той посочи, че е поканил всички балкански лидери да участват в срещата на върха. Тази дипломатическа инициатива, базирана на т.нар. "мирна формула" на Зеленски, не включва Русия и е отхвърляна от Москва като несъстоятелна, отбелязва Ройтерс.

Украинският президент предупреди, че Русия ще прави всичко възможно, за да дестабилизира ситуацията на Балканите и в други страни от Източния блок. "Украйна подкрепя европейската и евроатлантическа интеграция на балканските страни, вярвайки, че всяка държава, която спазва принципите на тези общности, заслужава пълна интеграция", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!