Зеленски призова за световна солидарност с Израел

Украйна проверя информацията за загинал украинец след нападението на Хамас

OFFNews 08 октомври 2023 в 09:01 1732 0

Володимир Зеленски

Снимка Facebook/Володимир Зеленський

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова за световна солидарност с Израел след атаката на Хамас над Ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Израел има "пълното право" да се защити, каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение.

Той призова световните лидери да покажат солидарност и единство в подкрепа на Израел и да осъдят "терористичната атака", извършена от Хамас.

"Нека ценността на човешкия живот и нетърпимостта към терора бъдат принципите, които най-накрая ще обединят целия свят", пожела Зеленски.

По думите му накъдето и да насочат ракетите си и когото и да атакуват, терористите трябва да загубят. И това е важно за целия свят", подчерта той.

Президентът на Украйна заяви, че в момента се изяснява съдбата на трима украински граждани в Израел.

"Към момента информацията за възможна смърт на един украински гражданин се проверява и се издирват двама наши граждани", каза още държавният глава.

Той отбеляза, че е в постоянен контакт с украински дипломати и разузнаването. Заради заплахата за украинските граждани в Израел е създаден оперативен щаб към украинското външно министерство.

"Моля, скъпи украинци, ако сте в Израел, бъдете възможно най-внимателни. Ако е необходимо, свържете се с нашето посолство по всеки достъпен за вас начин: Украйна ще помогне на всички хора, каквото и да се случи", призова Зеленски. 

"Когато се случи такава терористична атака, всеки, който цени живота, трябва да бъде солидарен. Ние в Украйна особено възприемаме случилото се. Хиляди ракети в небето над Израел... Убити хора по улиците... Злоупотреба със заложници...Нашата позиция е абсолютно ясна: където и да е на планетата, всеки, който носи ужас и смърт, трябва да отговаря за това", посочи държавният глава. 

Според него терористичната атака срещу Израел е била внимателно подготвена и целият свят разбира кои спонсори на терора биха могли да предизвикат и осигурят организирането ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови