Google подготвя цензурираща версия на търсачката си за Китай

OFFNews 02 август 2018 в 13:42 2049 0

Снимка Ройтерс

Google разработва версия на търсачката си, която да съответства на цензурата в Китай.

Компанията спря търсачката си там през 2010 г., оплаквайки се от ограничаване на правото на свободно слово. Китай обаче е най-големият интернет пазар в света.

Но новинарския сайт The Intercept твърди, че Google работи по проект с кодово име Dragonfly (водно конче - англ.), който ще блокира думи и изрази като "човешки права" и "религия". 

Един от държавните вестници в Китай - Securities Daily, отрича информацията.

Запитани от Би Би Си от Google не отричат, а отговарят: "Осигуряваме няколко мобилни приложения в Китай, като Google Translate и Files Go, помагаме на китайските разработчици и сме направили значителни инвестиции в китайски компании, като JD.com. Но не коментираме спекулации относно бъдещи планове".

Поотделно агенциите Reuters и AFP потвърдиха информацията чрез свои източници.

Цитирайки вътрешни документи на Google и собствени източници от  компанията, The Intercept пишат още, че Dragonfly се разработва от пролетта на 2017 г. Работата по него се ускорила след среща между главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай и представители на китайското правителство. В статията се казва още, че приложения за Android могат да бъдат пуснати до 9 месеца, ако има одобрение от китайското правителство.

Как би работила китайската търсачка?

Търсачката ще има "черен списък" с "чувствителни заявки", пишат The Intercept, ще идентифицира и филтрира блокирани в Китай сайтове. Така при търсене те просто няма да се появяват в списъка с предложени линкове с обяснението, че те не са включени заради изисквания на закона.

Сред блокираните ще са новинарският сайт на Би Би Си и Wikipedia, смята The Intercept.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews