Станция Плана - едно от водещите съоръжения за сателитни комуникации в света

OFFNews 10 април 2024 в 18:27 1820 0

Плана
Станция Плана.

Мястото, на което ще бъде построена една сателитна станция, е от първостепенно значение за ефективността на работата ѝ. Пример за това е първата българска станция за сателитни връзки „Плана“, чиято локация е внимателно избирана повече от две години, за да отговаря на 52 изисквания за изграждане. Тя е построена край село Плана, където условията са много подходящи – разположена е в долина, защитена от радиосмущения и мястото е с минимален брой валежи в годината.

Първоначално името ѝ е "Земна станция за космически връзки“ (ЗСКВ) и се използва за международен видео обмен на Българска национална телевизия, както и за международни телефонни разговори.

Днес станцията е едно от най-модерните съоръжения за сателитни комуникации в света. Това беше затвърдено съвсем наскоро, когато Vivacom успешно поднови сертификацията на станцията си „Плана“ с най-високата възможна степен Tier 4. Престижният сертификат се издава от Световната телепорт асоциация (WTA) за съоръженията с най-високи стандарти в качеството на сателитни услуги. В света само 31 други станции са сертифицирани с Tier 4, което заслужено нарежда станцията на Vivacom сред световните лидери на сателитни комуникации. Тези съоръжения отговарят на над 170 изисквания, които се проверяват и анализират на място от одитори – сред тях са локацията, напълно резервирано техническото оборудване, професионалната денонощна поддръжка и много други.

В какво обаче се изразява най-вече работата на телепорта на Vivacom? През станция „Плана“ над 600 телевизионни канала се пренасят до милиони домакинства в Европа, Африка, Близкият изток и Азия Осигурява се и пренос на данни до 4 континента, като директна сателитна връзка се осъществява дори до Антарктида. През Плана са свързани и десетки кораби в Средиземно, Черно, Червено и Северно море.

Освен че осигурява достъп до телевизионни и радио канали на масовия потребител, през телепорт „Плана“ Vivacom предоставя сателитни услуги на водещи световни компании. Сред бизнес клиентите изпъкват имената на Disney, National Geographic Channel, Viasat, разположени са съоръжения на сателитни оператори за връзка със спътници на ниска, средна и геостационарна орбита..

Но какво значение имат всъщност сателитните услуги в контекста на съвременния свят? Те са от изключителна важност за обществото и бизнеса, поради техния широк обхват и възможности, които осигуряват глобално покритие за комуникация, информация, навигация и много други.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки