Антикорупционният фонд срещу указания на Гешев за отнемане на коли за веществени доказателства

OFFNews 13 май 2020 в 13:11 3851 1

Оповестените от прокуратурата на 12 май указания на главния прокурор за изземване на превозните средства като веществени доказателства при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта ще доведат до множество проблеми.

Това се казва в анализ на адвокат Андрей Янкулов, старши правен съветник на Антикорупционния фонд.

Указанията на Иван Гешев правят задължително за прокурорите в страната ново тълкуване на закона, който в десетки хиляди решени случаи се е прилагал по различен начин досега и от съда, и от самата прокуратура.

Същевременно регистрираните данни за спад в броя на най-често извършваните умишлени престъпления по транспорта не могат да обосноват засилване на фактическата наказателна репресия. Практически такова предложение ще доведе до изземване на хиляди автомобили годишно, за което трябва да бъде обособен сериозен публичен ресурс.

Антикорупционният фонд апелира към представителите на институциите, медиите, неправителствените организации и гражданите да не се допуска засягане на неприкосновеността на частната собственост – основополагащ принцип на правовата държава, без законово основание или съблюдаване на баланса при защитата на публичния и частния интерес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

1

Пенчо бре

13.05 2020 в 15:02

"основополагащ принцип на правовата държава".
Ааа, това не засяга Гешев! Не е бил в учебната му програма!

" — Че какъв ще е този паралел — обаждаше се смутен Митрич. — Може такъв паралел-маралел изобщо да няма. Ние не го знаем. В гимназията не сме го учили.

Митрич казваше самата истина. Той не бе изкарал гимназия."