Делото срещу Иванчева 2: Искам. Няма. А може ли разпит на Иван Гешев?

OFFNews 11 октомври 2019 в 14:09 8650 0

Искам да бъде разпитан зам.-главния прокурор Иван Гешев - да отговори в какво качество е бил при ареста ни пред Спортната палата. 

Това поиска бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева на заседанието на делото срещу нея, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, което стартира на втора инстанция. Тримата са подсъдими за подкуп. 

Намирам този разпит за безполезен и ненужен, не че се притеснявам от него, изрази становището си апелативният прокурор Тихомир Стоев. 

Искането бе отхвърлено, като съдия Ушев обясни, че като зам.-главен прокурор Гешев има право да присъства на всяка акция. 

Заседанието протече под знака "искам - няма", като започна с искане на отвод на председателя на съдебния състав, който е и шеф на АСнС, Георги Ушев, на целия съдебен състав, на Специализираната наказателна прокуратура и на съда. 

Биляна Петрова изтъкна, че 7 пъти не й позволявали да напусне домашния си арест, освен това Ушев се намесил при едното от делата за промяна на мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова, заради което шефът на ВКС му изискал дисциплинарно производство. След дълго съвещание съдиите отказаха да се оттеглят. Ушев обясни, че Висшият съдебен съвет е отказал да образува дисциплинарно производство, а всеки може да инициира всякакви проверки.

Медийните му изяви също били по принцип по административни въпроси, а не по съществото на делото, до което той тогава не е имал достъп.

По отношение на твърдението на Биляна Петрова, че не й разрешавали напускане на дома, Ушев посочи, че перманентно й е позволявано да напуска жилището си, за да посещава магазини, адвокатски кантори, медии, публични изяви, лекари. Освен това обясни, че на тримата подсъдими са били дадени 10 дати, за да се запознаят с делото, като на някои от тези дати те го чели по един час. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!