Еврокомисията поиска обяснения от ВСС как е разпределено делото за КТБ

ОFFNews 04 декември 2014 в 13:18 3306 1

КТБ

Европейската комисия е наясно с последното развитие около компрометираното случайно разпределение на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) и е поискала обяснения по случая от Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от комисията за "Съдебни репортажи".

Както е известно, 24 часа след разпределението на делото за обявяване в несъстоятелност на КТБ протоколът от случайното разпределение не бе изпратен в централния сървър на ВСС. Официалното обяснение на ръководството на Софийския градски съд (СГС) бе, че става дума за срив на интернет връзката. В същото време обаче проверка, назначена от ВСС, показа, че официалната информация, подадена от съда, не съответства на данните от извършените тестове на място. В доклада бе отбелязано, че експертите не са установили технически проблем, а от СГС не са съдействали да бъде получена официална информация от интернет-доставчика на съда дали по времето, в което е разпределяно делото "КТБ", е настъпил срив във връзката.

Проверката на ВСС потвърди и част от изнесените от медиите данни, че в съда не е създадена добра организация по разпределението на делата, а при отводи на определените съдии-докладчици съществува меко казано странна практика делата да получават нови фиктивни номера, за да бъдат преразпределени. Както "Съдебни репортажи" писа, софтуерът "LawChoice", който се използва в СГС, позволява разпределение на едно дело повторно, без то да получава нов номер, но се изисква администриращият да посочи причината за второто разпределение.

Въпреки категоричните изводи на експертите, че най-разпространеният софтуер в съдилищата "LawChoice" подлежи на манипулации, така че на практика компрометира изцяло случайното разпределение на делата, от ВСС се ограничиха единствено до препоръки за подобряване на организацията в СГС и решиха, че софтуерът, чиято сигурност е поставена под въпрос, ще бъде доработен.

От Европейската комисия припомнят, че както "изрично" е споменато в предишния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка от началото на тази година, комисията следи отблизо въпроса със случайното разпределение на делата, а "слабостите" в системата вече са подчертавани в миналото. Цялата информация, включително и въпросителните около разпределението на делото "КТБ" ще бъде "разглеждана в контекста на напредъка на България в изпълнението на препоръките по този въпрос от последния доклад на ЕК, сочат от комисията.

И припомнят препоръките, записани в доклада: "Да се предоставят гаранции за почтеността и прозрачността на системата за разпределение на делата в съдебната система, като се въведе система за случайното разпределение, проверена от независими експерти, за се да гарантира, че административните ръководители поемат цялата отговорност за всички решения за отклонение от системата. Необходими са общи правила за прилагане на системата, които да са валидни за всички съдилища".

В същото време Върховният административен съд (ВАС) започна обединяването на делата срещу решението на Управителния съвет БНБ за отнемането на лицензията на Корпоративна търговска банка (КТБ). В съда са образувани общо 25 дела срещу решението от 6 ноември 2014 г., като те ще бъдат обединени в едно.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови