Финансистът Тенчо Попов окончателно осъди прокуратурата за 25 000 лв. по делото за подкупа

OFFNews 23 ноември 2022 в 12:50 2153 0

Попов

Снимка Архив

Тенчо Попов

Прокуратурата окончателно е осъдена от финансиста Тенчо Попов и ще трябва да му плати обезщетение от 25 000 лв. за незаконното обвинение за подкуп по делото, по което той бе съден и оправдан заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдия Петър Сантиров.

Това става ясно от решението на Върховния касационен съд, цитирано от "Лекс", с което обезщетението на Попов е намалено от 40 000 лв., колкото бе определил апелативният съд.

Преди 2 г. Попов осъди прокуратурата да му плати над 20 000 лв. обезщетение заради незаконното обвинение по делото за подкуп, по което бе показно арестуван.

Тогава финансистът заведе иск срещу прокуратурата за 60 000 лв. по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). На първа инстанция градският съд прецени, че справедливото обезщетение за неимуществените вреди на Попов е 40 000 лева. Още през 2016 г. той и съпругата му Антония осъдиха обаче държавата и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург да им плати 14 000 евро обезщетения – 10 000 евро за него и 4000 евро за нея.

Затова градският съд реши, че трябва да приспадне левовата равностойност на 10-те хиляди евро, присъдени на Попов от ЕСПЧ, от обезщетението по ЗОДОВ, като така то стане 20 000 лв.

След това апелативният съд прие, че обезщетенията от съда в Страсбург са за други вреди и не трябва да бъдат приспадани от тези в делото по ЗОДОВ и осъди прокуратурата да плати на Попов 40 000 лв. В решението се посочваше, че ЕСПЧ е осъдил държавата заради унизителното отношение при задържането на финансиста, за нарушения на презумпцията за невиновност чрез изказвания на тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев, на бившия премиер Бойко Борисов и на ексминистъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и за нарушения на правото на неприкосновеност на личния живот.

След жалба на прокуратурата делото стигна до ВКС. Върховните съдии приемат, че не са настъпили значителни вредни последици за здравето му и за професионалната му кариера заради воденото дело за подкуп. И се съгласяват и с довода на прокуратурата, че САС не е взел предвид, че делото за подкуп, въпреки че е било сложно, е приключило за 5 г. на три инстанции и този срок е разумен. Така ВКС стига до извод, че справедливото обезщетение на Попов за моралните вреди от незаконното обвинение е 25 000 лв.

Скандалният процес за подкупа приключи преди 7 г. със заключение на ВКС, че случаят е "емблематичен пример за провокация към подкуп", инсценирана и проведена от тогавашния следовател Петьо Петров- Петьо Еврото. На 1 април 2010 г. Тенчо Попов бе брутално арестуван в нотариалната кантора на съпругата си, като полицаите заснеха ареста, който бе разпространен и в медиите. На кадрите се виждаше как Попов е проснат по очи на земята, а освен с репликата на прокурора Роман Василев, че Николай Цонев е "абсолютен престъпник", случаят се запомни и с думите на Василев: "Днес ще разпнем трима – един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на Министерството на финансите при предишното правителство".

Преди 4 г. Николай Цонев осъди прокуратурата да му плати 100 000 лв. обезщетение. Преди 4 месеца приключи окончателно и делото, което съдия Сантиров заведе срещу държавното обвинение, с осъдителна присъда прокуратурата да му плати 250 000 лв. за морални вреди и още 30 000 лв. за имуществени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки