Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Гешев даде на КС намаления бюджет на прокуратурата

OFFNews 15 март 2022 в 10:58 1224 0

Главният прокурор Иван Гешев даде на Конституционния съд частта от държавния бюджет за 2022, която се отнася до съкратените с 20 млн. лева пари за съдебната власт и в частност на прокуратурата. 

В искането се посочва, че съдебната власт следва да разполага със средствата, нужни за нормалното й функциониране при спазване на принципа за разделението на властите и правомощията им.

Бюджетните разходи за 2022 г. за всички органи на съдебната власт са определени в чл. 2 ал. 2 от Закона за бюджета като след първоначалното предложение на Министерски съвет по предложение на група народни представители тези средства са намалени с близо 20 млн. лева.
Конституционният съд (КС) при произнасяне още през 2015 г. (решение №4 от 14.07.2015 г. по к.д. №3/2015) приема, че „чл. 117, ал. 3 от Конституцията предвижда изрично обособяването на самостоятелен бюджет на съдебната власт като условие за нейната независимост и нормално функциониране“, пише Гешев. 

Значителното намаляване на средствата в бюджета на прокуратурата и като цяло в бюджета на съдебната власт неминуемо ще засегне ефективното упражняване на нейните функции и ще доведе до невъзможност за пълноценно упражняване на правомощията й. Държавното обвинение не разполага със собствени приходи, с които да компенсира намаления размер на бюджетните разходи. В настоящата финансова ситуация при сериозен ръст на цените на енергоносителите, значителното намаляване на субсидията за прокуратурата може да има крайно негативен ефект, мотивира се още Иван Гешев. 

Според искането му "финансово необезпеченият бюджет (чл.2, ал.2) създава опасност от блокиране на дейността на органи на съдебната власт и е в нарушение на чл. 4, ал. 1, чл. 8 и чл. 117, ал. 2 и 3 от Конституцията на Република България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews