Гешев обяви, че не е ползвал Регентската къща безплатно. За 3 г. почти не е ходил на ресторант

Дайте да спрем дебата, за да не се излагаме пред българските граждани, призова той

Даниела Добрева 18 май 2023 в 12:23 11882 2

ВСС

Снимка Стоп кадър от заседанието на ВСС

Членовете на ВСС обсъдиха сигнала срещу Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев не ползва почивната база в Боровец за лични нужди, декларира той пред Пленума на Висшия съдебен съвет, който прие да обсъди твърденията на заместника му Борислав Сарафов, че се е настанил в Регентската къща, дадена на държавното обвинение.

Вчера служебният правосъден министър Крум Зарков обяви на изслушване в парламента, че къщата е била предоставена за стопанисване на главния прокурор като институция през 2017 г. През октомври 2021 г. от името отпада "почивна база".

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков пък съобщи в НС, че от доста колеги знае, че там не може да припари прокурор или друг служител на прокуратурата. Рашков попита дали главният прокурор живее постоянно там, или инцидентно посещава имота. 

"В прокуратурата има заповед от 2020 г. и още една за почивните бази. В тази заповед има раздели и общи положения, почивки през активния сезон, ползване на храна... Тази база (в Боровец) е включена в тези правила. Това може да бъде доказано с документи. Не съм ползвал тези бази извън нормативните изисквания. В Боровец се спазва редът, както в другите бази. Не ползвам аз базата. Тя е посещавана от лица от и извън съдебната власт. Не виждам проблем в това, даже ще е интересно да се проведе дебат и да представя документи за ползването й. Посещавал съм и другите бази на прокуратурата, плащал съм си всеки път. Последните 3 г. съм ползвал само бази на прокуратурата. През тях не съм ходил почти на ресторант."

Членът на ВСС Георги Кузманов също посочи, че е ползвал и трите бази на прокуратурата - в Боровец, в местността Цигов чарк и на Витоша.

"И аз съм ходил там. Ходил съм по повод такива приятни събития, като рождени дни. Данните, изнесени в сигнала на Сарафов, не отговарят на истината. Сумати членове на ВСС сме били там и сме празнували рождени дни и не виждам лошо в това", присъедини се и Боян Новански.

Олга Керелска се опита да конкретизира нещата и запита директно Гешев дали е ползвал еднолично базата в Боровец като своя собственост. Попита и кое е наложило към сградата да бъдат добавени 17 959 кв. м земя. 

"Въпросът не е относим. Тази площ е ползвана преди аз да стана главен прокурор. Ясно е, че тези имоти не са на главния прокурор. Едва ли имам какво да добавя повече", отвърна Гешев.

След кратка размяна на реплики между членовете на ВСС обвинител №1 предложи да се прекрати дебатът, "защото се излагаме пред българското общество"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков