Няма проверка в прокуратурата за произвол при ареста на Иванчева

OFFNews 20 април 2018 в 20:32 4650 2

Снимка Елена Бойчинова

В прокуратурата не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът на район "Младост" Десислава Иванчева.

Това съобщиха в петък вечерта от пресцентъра на държавното обвинение "по повод постъпили запитвания от медиите".

Съобщението на прокуратурата противоречи на изказването на правосъдния министър Цецка Цачева, направено по-рано днес:

Ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превишаване на права по време на акцията срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева, обяви Цачева, цитирана от БТА.

Тя уточни, че министърът на правосъдието няма компетенции и правомощия при разследвания и осъществяване на операции.

Всяка институция отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата й и дали има превишване, каза Цачева.

Иванчева бе задържана в показна акция пред Министерството на спорта и бе държана права, с белезници и на токчета на пътното платно над 4 часа.

В това време органите на реда брояха и описваха намерената в автомобила ѝ сума, за която се твърди, че е 70 000 евро.

Последваха критики от граждани и управници за "пресоляване" на акцията. Вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че е била премината границата, а Цветан Цветанов също я определи като прекалена. Критиките засегнаха главния прокурор и шефа на новосформираната антикорупционна комисия Пламен Георгиев, които посочиха ареста като първата значима акция за борба с корупцията по високите етажи на новата комисия, отговаряща на високите очаквания за дейността ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки