Осъдиха условно прокурорка, опитала да спаси врачка от затвор

OFFNews 29 юли 2022 в 17:01 2991 0

присъда

Снимка Архив

Съдът отсъди.

Специализираният наказателен съд осъди условно на 6 месеца затвор обвинителя Райна Бачева от районната прокуратура в Благоевград заради опит да окаже въздействие върху свой колега да прекрати делото срещу врачката Гюлшен Ходжа (Николинка Василева), съобщи "Лекс".

"Помисли си добре. От делото се интересува човек от високите етажи. Колелото се върти", казала Бачева на младши прокурора.

От мотивите към присъдата на съдия Виктор Чаушев става ясно, че Бачева е била особено настоятелна в опитите си да спаси врачката от поредно дело. Тя е била подсъдима няколко пъти за измами, като преди 7 г. влезе и в затвора след условна присъда. Ефективната присъда беше за измама на двама души с близо 12 000 лв. Един от тях ѝ дал 7000 лв., след като се свързал с нея, за да открие затрупания му от свлачище багер. Тя започнала да иска пари на части и го предупредила, че има и черна магия. Мъжът изпращал записи, но накрая разбрал, че е измамен и си поискал парите обратно. След заплахи от Гюлшен Ходжа се обърнал към полицията.

Заради връзки с врачката преди 5 г. беше наказан и прокурорът от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов. Прокурорската колегия го понижи в длъжност за шест месеца, след като стана ясно, че е консултирал измамницата. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров дори беше поискал уволнението на Мерджанов за сериозно уронване престижа на съдебната власт.

Случаят с Бачева е от началото на 2013 г., когато тя била командирована в Софийската районна прокуратура. Преди това тя прекратила дело срещу врачката, но постановлението ѝ било отменено от съда. Делата на Бачева пък били прехвърлени на младша прокурорка, която трябвало да реши и съдбата на досъдебното производство срещу Гюлшен Ходжа.

Бачева се обадила на колежката си и ѝ обяснила, че също като нея трябва да прекрати делото, тъй като нямало доказателства за престъпление, а се касаело за гражданскоправни отношения и неправилно съдът е отменил постановлението за прекратяване. Прокурорката ѝ казала, че още не се е запознала с материалите, но след като го направила, преценила, че има доказателства срещу врачката и делото трябва да бъде внесено в съда.

Тъй като Бачева упорствала, младата ѝ колежка потърсила друга обвинителка от районната прокуратура, която била и неин наставник, за да ѝ сподели за ситуацията. Тя ѝ признала, че Бачева търсила и нея, за да получи информация за хода на делото и докато говорили, командированата в София прокурорка отново се обадила. Тогава тя ѝ съобщила, че е решила разследването да продължи и делото да бъде внесено в съда.

Тогава вече Бачева ѝ отправила заплахите, че и за нея е по-добре да го прекрати, защото от делото се интересувал човек от високите етажи. Но прокурорката не се поддала и внесла делото, а врачката била осъдена по него.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки