Оставиха в ареста обвинения за катастрофата на Околовръстното шосе

OFFNews 12 декември 2022 в 13:07 1779 0

Любенов

Снимка БГНЕС

Димитър Любенов

Софийският градски съд отхвърли молбата на Димитър Любенов, обвинен за катастрофата на Околовръстното шосе, при която загина френски гражданин, за изменение на мярката му от "задържане под стража" в по-лека.

Съдия Тони Гетов заяви, че не намира какъвто и да е довод за промяна на ареста, тъй като има достатъчно данни, че Любенов е съпричастен към инцидента и има реална опасност да извърши друго престъпление.

В определението си съдия Гетов се позова на експертиза, от която става ясно, че обвиняемият е употребил алкохол и кокаин и въпреки че е съзнавал в какво състояние е, се е качил на колата и е карал със 195 км в час. Освен това няма данни да се е опитал да предотврати катастрофата, не е натиснал спирачката и не е променил посоката на колата.

В последните 2 г. е бил многократно наказван за превишена скорост, което показва, че това не е изолиран случай. По делото има данни, че Любенов е можел да види движещата се пред него кола от 400 метра, а спирачният му път би бил 300 метра, което означава, че е можел да направи опит да предотврати инцидента.

Съдът не се съгласи и с доводите на защитата, че и полицаите, които евентуално са го ескортирали, носят вина за катастрофата, тъй като той е увеличил скоростта, след като те са спрели да карат след него.

Пред съда Любенов се разплака и каза, че иска да си види детето, че то често боледува и не може да ходи на детска градина, че майка му е болна от диабет и трябва да се грижи за нея.

Обвиняемият е трябвало да съобрази, че има болна майка и дете, преди да се качи на колата след употреба на алкохол и наркотици, а не сега да ги използва като оправдание, посочи съдия Гетов.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба и протест в пред Апелативен съд – София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша